JORNADES LITERÀRIES
TORNAR
2014-05-29
Clara Sánchez participa en las segones jornades literàries de la IAM

 Clara Sánchez participa en les segones jornades literàries de la IAM

Clara Sánchez opina que l'enemic de la indústria literària «no és l'’e-book’ sinó els ‘smartphones’»

L'escriptora protagonitza hui la jornada literària organitzada per la Institució Alfons el Magnànim en el MuVIM, que presenta la diputada Maria Jesús Puchalt

L'escriptora ha reivindicat l'antiamor i ha encunyat la ‘síndrome Anna Karènina’ per a definir la malaltia patida per algunes dones «que necessiten viure una gran passió encara que destrosse emocionalment»

«Si posàrem més amor en la comptabilitat i més fredor en el llit, tot aniria millor»

L'escriptora Clara Sánchez ha atés este matí els mitjans de comunicació congregats en la presentació de la jornada literària de la Institució Alfons el Magnànim, oberta a tot el públic, que se celebrarà esta vesprada en el Museu Valencià de la Il·lustració i la Modernitat.

La diputada de Cultura de la Diputació de València, María Jesús Puchalt, i el director de la IAM, Vicent Ribes, han acompanyat l'autora en la roda de premsa. Puchalt ha agraït la participació d'una de les escriptores més influents i consolidades no sols a Espanya, sinó també a Itàlia.

«El nostre objectiu és connectar els lectors amb grans autors de les lletres espanyoles que, a més, estan vinculats especialment amb València, com és el cas de Clara Sánchez, qui a més de viure la seua infància en la nostra terra sempre al·ludix al mar, tal com ella mateixa ens ha contat, en les seues obres, de manera més o menys explícita», ha comentat Puchalt.

En la seua intervenció, Clara Sánchez, premiada entre altres amb els premis Nadal, Planeta i Alfaguara de novel·la, ha recordat la seua forta vinculació amb València i amb Dénia, especialment, on està ambientada una de les seues novel·les de més projecció internacional Lo que esconde tu nombre.

L'autora ha agraït a la IAM i a la Diputació de València la invitació per a participar en la trobada amb lectors «amb els quals aprenc moltíssim i són els que a més acaben i enriquixen cada novel·la».

 La lletra xicoteta del món i l'antiamor

Respecte a temes i personatges de futures novel·les, Sánchez ha fet broma a l'assegurar que «no hi haurà polítics ni banquers». Durant la recent jornada electoral europea «em va agradar estar en una mesa electoral i el que vaig viure em confirma que la societat s'està rebel·lant, íntimament i públicament, cap a allò que vulnera els seus desitjos i el frena».

«Hem passat de la confiança absoluta a la desconfiança total, a llegir la lletra xicoteta del món», ha assenyalat l'escriptora.

No hi haurà novel·la de Clara Sánchez sobre política, però sí sobre l'amor i l'antiamor. «No crec en l'amor i m'encanta que els meus personatges femenins descobrisquen que poden viure sense algú que et diga com n'eres de guapa. Les dones hem aconseguit una certa independència econòmica i social però ens queda conquistar la independència sentimental», ha dit.

En este sentit, l'escriptora ha encunyat lasíndrome Anna Karènina per a definir la malaltia patida per algunes dones «que necessiten viure una gran passió encara que destrosse emocionalment». Segons Sánchez, «si posàrem més amor en la comptabilitat i més fredor en el llit, tot aniria millor».

 Distracció comunicativa per a evitar la lectura

Sobre la situació de la indústria cultural, Clara Sánchez opina que l'enemic dels escriptors i de la bona marxa del negoci literari «no és l’e-book, sinó els smartphone i els i-phone».

«Abans, anaves en el tren, en el metro, i la gent anava llegint llibres; ara, la gent va absorta amb els telèfons. Com si la comunicació haguera de ser immediata. Estic convençuda que hi ha uns individus que sempre ordixen alguna cosa perquè la gent no llija, perquè llegir és perillós, que van encarregar noves eines als de Sillicon Valley –materialitzades en els dispositius mòbils d'última generació– per a distraure i dissuadir els lectors», ha explicat l'autora.

Clara Sánchez ha animat els joves a llegir perquè «una novel·la conta el que no fa la premsa ni el cine i, a més, sense censura».

Clara Sánchez en la Cadena Ser

Premis València 2017

Accés a la presentació d'obres
Llegir més

CONTACTE

Si desitja posar-se en contacte amb nosaltres ens pot trobar a:

Carrer Corona, 36
46003 · València

Telèfon: 963 883 169
Fax: 963 883 170

iam@alfonselmagnanim.com

ENLLAÇOS
Carrer Corona, 36. 46003-València / Telèfon: 963 883 169 / Fax: 963 883 170 / iam@alfonselmagnanim.com