Nuevo número de la Revista Valenciana de Filologia, dedicado al poeta Vicent Andrés Estellés
La revista que edita la Institució Alfons el Magnànim – Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació dedica este dosier monográfico a nuestro poeta contemporáneo más universal: Vicent Andrés Estellés, un referente indiscutible de las letras valencianas vigente y en proceso continuo de estudio, como bien muestra este ejemplar de la revista.
Este nuevo número de la Revista Valenciana de Filologia está configurado por siete trabajos alrededor de la producción estellesiana coordinados por el profesor de la Universitat de València Jordi Oviedo, especialista en nuestro autor.
La sección «Miscel·lània» se ocupa del estudio de los clásicos (Bernat Metge, Ramon Llull i sant Vicent Ferrer), de dos poetas contemporáneos valencianos (Leopold Trénor y Josep Bodria) y de hacer memoria de la Revista Valenciana de Filologia y el Instituto de Literatura y Estudios Filológicos de la Institució Alfons el Magnànim de 1947 a 1985.
Por otra parte, la entrevista versa, como no podía ser de otra manera, sobre la obra literaria de Andrés Estellés.
Para acabar, el volumen cierra su número de este año con la reseña de cuatro libros recientes: Escrits valencians, de Rafael Ferrer i Bigné, número 71 de la colección «Biblioteca d’Autors Valencians» de la Institució Alfons el Magnànim; La Cartoixa de Portaceli (1272-2022); Jaume I en la València baixmedieval. La memòria del rei a través de la imatge, y El Cielo en la Tierra. El convento de Corpus Christi de Vila-real.
Sumario:
DOSSIER: VICENT ANDRÉS ESTELLÉS, POETA VALENCIÀ
Jordi Oviedo Seguer: «La consolidació d’un clàssic de les lletres valencianes»
Ferran Carbó: «Retall d’aquelles èglogues. L’”Ègloga III” de Vicent Andrés Estellés»
Jordi Oviedo Seguer: «La tanka en la poesia de Vicent Andrés Estellés: tradició i innovació»
Aina Monferrer-Palmer: «El gènere com a filtre de l’estil en la poesia de Vicent Andrés Estellés: anàlisi i seqüències didàctiques»
Elisa Tameni: «El prosista desconegut. Memòries, dietaris de viatge i cròniques de Vicent Andrés Estellés»
Irene Mira-Navarro: «L’Hotel París i la mirada poètica a l’obscenitat»
Jaume Subirana: «Per a tota la mort. Estellés com a sant cultural»
Dominic Keown: «Traducció dels poemes IX, XIII, XVII i XXI de L’Hotel París»
MISCEL·LÀNIA
Julia Butiñà: «Claus per al desxiframent de Lo somni. (I Llull s’hagué d’encriptar)»
Alma Capafons López: «Anàlisi comparativa entre els sermons de sant Vicent Ferrer. De sent Jordi i el Panegíric de sant Jordi»
Víctor Pastor Banyuls: «El poeta valencià Leopold Trénor Palavicino (1870-1937)»
Hèctor Sanchis Mollà: «Apunts per a la reconstrucció biogràfica d’un renaixencista valencià: Josep Bodria i Roig (1842-1912)»
Santi Cortés Carreres: «L’Institut de Literatura i Estudis Filològics de la Institució Alfons el Magnànim (1947-1985) i la Revista Valenciana de Filologia (primera època)»
ENTREVISTA
A Ferran Carbó. «No s’ha exagerat l’obra literària d’Estellés», per Carles Fenollosa
RECENSIONS
Rafael Ferrer i Bigné. Escrits valencians (Rafael Roca ed.), per Adrià Martí-Badia
Ferrer Orts, A., Fuster Serra, F., Gómez Lozano, J. M. (coords.). La cartoixa de Portaceli (1272-2022). Vuit segles de testimoni, per Juanvi Fuertes Zapata
Francesc Granell Sales. Jaume I en la València baixmedieval. La memòria del rei a través de la imatge, per Jacob Mompó Navarro
Emilio Callado Estela. El Cielo en la Tierra. El convento de Corpus Christi de Vila-real, per Pilar Valor Moncho