Debat - El pensament nacional a Europa (CANCEL·LAT)
Aquest acte del Magnànim ha estat cancel·lat a causa de la crisi sanitària de la COVID-19.
La Institució Alfons el Magnànim celebrarà un nou debat sota el nom “El pensament nacional a Europa. Una història cultural”. L'acte tindrà lloc el dilluns 30 de març a les 19h en la Sala d’Actes del Collegi Major Rector Peset (Plaça de Sant Nicolau, 4 - València). Hi participaran dos professors especialistes en l'estudi de les identitats nacionals: el catedràtic de literatura europea moderna de la Universitat de Àmsterdam Joep Leerssen i el professor d’història contemporània de la Universitat de València Ferran Archiles.
Al debat es posaran de relleu diversos punts del llibre El pensament nacional a Europa, escrit per Leerssen i coeditat per la Institució Alfons el Magnànim.
El llibre de Leerssen és l’estudi de major abast cronològic i temàtic sobre els orígens i el desenvolupament de la idea de nació a Europa. Mitjançant la història comparada, l’autor mostra tant els contrastos com els trets comuns que la idea de nació té arreu del continent. Leerssen ofereix una visió panoràmica sobre les polítiques identitàries a la Europa moderna i contemporània.
Sobre els ponents
Joep Leerssen és Catedràtic de Literatura Europea Moderna de la Universitart d’Àmsterdam. És autor de treballs de gran abast dedicats a l'estudi cultural del nacionalisme, entre els quals cal destacar Commemorating writers in nineteenth-century Europe: nation-building and centenary fever (codirigit amb Ann Rigney, 2014) i Imaginology: the cultural construction and literary representation nacional characters a critical survey (coeditat amb Manfred Beller, 2007).
Ferran Archilés és professor d’història contemporània de la Universitat de València i codirector de la collecció Adés i Ara de la Institució Alfons el Magnànim. Entre els seus nombrosos interessos acadèmics es poc seguir un fil conductor en la recerca sobre la nació. El seu treball ha ajudat a redefinir el debat sobre la nacionalització a Espanya i la construcció de les identitats regionals.