"El Sàhara. La terra promesa", cròniques d'un conflicte oblidat

    • Data:21-11-2019
    • Hora:19:00
    • Lloc:Centre del Carme CC
    • carrer Museu, 2
    • València
    "El Sàhara. La terra promesa", cròniques d'un conflicte oblidat

    La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d'Estudis i d'Investigació presentarà el dijous, 21 de novembre, la presentació de la darrera novetat en la seua collecció Periodisme. Es tracta de El Sàhara. La terra promesa, obra del periodista Vicent Garcia Devís. L'acte tindrà lloc a les 19 hores a l'Aula Capitular del Centre del Carme CC (carrer Museu, 2, València), i junt amb l'autor està prevista la participació de Carles Prats, autor del pròleg, i de Vicent Flor, director del Magnànim. Com és habitual, l'entrada serà lliure i gratuïta fins a completar l'aforament de la sala.

    Viatge al centre del conflicte

    L'autor, el periodista Vicent Garcia Devís, ens relata el viatge real d'un equip de televisió a l'epicentre del conflicte sahrauí, el mur de sorra de 2700 quilòmetres que separa el Sàhara ocupat pel Marroc i els territoris controlats per la RASD i el Front Polisario, el govern sahrauí a l'exili. El Sahara Occidental formava part d'una de les rutes comercials més importants del món, la ruta de l'or i la sal, i ocupava un espai situat entre el cap Blanc i el cap Bojador. Entre 1958 i 1976, aquest territori constituïa una província espanyola més. El 1967, arran que l'ONU va recomanar-ne la descolonització, un exèrcit de pastors nòmades organitzaven clandestinament el Front Polisario amb l'objectiu de l'alliberament del Sàhara, amb tot, el 1975, mentre agonitzava Franco, el 6 de novembre s'internaren en la colònia tres-cents mil marroquins en el que es coneix com la Marxa Verda, fet que ha significat la seua annexió al Marroc, l'explotació de tots els recursos econòmics i l'expulsió per mitjans militars i policials de la població sahrarui enllà un mur d'arena de 2.700 quilòmetres. Aprofitant aquell clima de màxima tensió, el Marroc ha ocupat el territori de la colònia en el qual romanien amb el suport dels Estats Units. en el present, l'excolònia espanyola continua dividida pel citat mur d'arena fortament militaritzat, en el vessant marítim fèrriament controlat pel Marroc i, en el desert interior, el Polisario manté alliberada la franja més pobra del territori, a l'espera d'un referèndum per la independència que mai no acaba d'arribar-hi.


    Vicent Garcia Devís (Foios, l’Horta, 1958) és llicenciat en Ciències de la Informació per la Universitat Complutense de Madrid, i periodista redactor de À Punt Mèdia. Ha cobert conflictes internacionals en la guerra del Sàhara Occidental, a l’antiga Iugoslàvia, en la primera guerra del Golf, a Somàlia i al Mato Grosso brasiler, on va entrevistar el bisbe dels indis Pere Casaldàliga. També ha cobert processos electorals a Amèrica Llatina i a Europa. Del 2002 al 2008 va ser corresponsal de la Unió Europea a Brusselles per a RTVV, ha treballat a TVE, RCE, RNE-Alacant, i ha escrit en revistes com Saó i El Temps.