L’habitatge vist des de la filosofia
La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació farà demà dijous 12 de desembre, a les 19 hores, la conferència L’habitatge: (re)construir, (re)habitar, (re)pensar dins del seu cicle Els Debats del Magnànim. L’acte tindrà lloc en la Sala de Fons Local de la Biblioteca Pública de València Pilar Faus (carrer de l’Hospital, 13), amb la participació del filòsof Santiago Alba Rico i la sociòloga María Ángeles Durán. L’entrada serà lliure i gratuïta fins completar l’aforament de la sala.
IX Seminario de Arquitectura y Pensamiento
Organitzat pel Grupo de Arquitectura y Pensamiento (GAP) i la Institució Alfons el Magnànim, el Debat és només una part del seminari que gira al voltant del tema de l'habitatge. El títol, (re)construir (re)habitar (re)pensar, alludeix a la proposta de Heidegger per a reivindicar la centralitat de l'habitar en la seua tensió respecte del construir i el pensar. L'afegit al títol original assenyala, d'una banda, la necessitat de tornar a aquestes qüestions amb una mirada renovada i, per una altra, assenyala, encara que siga d'una manera vetlada, la urgència d'incorporar en habitar els desafiaments del collapse mediambiental, econòmic i social actual. En aquest sentit, les “(re)” bé podrien apuntar a estratègies com el reduir, reutilitzar o reciclar.
En el seminari, aquest espai de convergència que és l'habitar/habitatge s'analitzarà de la mà de sengles diàlegs el 12 de desembre de 2019.
Sessió 1.- A les 12.00 a l'Escola d'Arquitectura d'UPV, dins de la sèrie de conferències setmanals habituals de l'Escola, es donarà lloc a una conversa entre Javier García-Solera, arquitecte, i Santiago Alba Rico, filòsof. Aprofitant aquesta combinació s’ abordarà la tensió entre la modernitat arquitectònica i la domesticitat. Conflictes com el de la tecnificació enfront d’allò corporal; la universalitat enfront de la singularitat de cada manera d'habitar; la imposició d'estructures de socialització, front de la satisfacció de necessitats socials… són algunes de les qüestions que es poden propiciar en la sessió. Un debat on, en definitiva, es barregen qüestions arquitectòniques, antropològiques i filosòfiques.
Sessió 2.- A la vesprada, a les 19.00 i en el marc de Els Debats del Magnànim tindrà lloc aquesta segona sessió. En aquesta, Mª Ángeles Durán, sociòloga, i Santiago Alba Rico, contextualitzaran la discussió en el si de la relació de l'habitar i les cures. Qüestions com la inadequació dels habitatges als nous models de convivència, el desafiament de la feminització de l'habitatge i la seua caracterització, els límits de la intimitat en la seua relació amb la socialització, les barreres que imposa la mercantilització de l'habitatge… són algunes de les claus que poden sorgir d'aquest debat. S’intueix, per tant, un marcat biaix social i, si es vol, fins i tot polític en aquesta aproximació.
Totes dues sessions comparteixen estructura. S'inicia amb una breu exposició de cada intervinent (30 minuts) en la qual es plantegen les qüestions que, en la segona part, donarà motiu al debat entre tots els assistents.
El IX Seminario de Arquitectura y Pensamiento està organitzat pel Grupo de investigación de Arquitectura y Pensamiento de la UPV i la Institució Alfons el Magnànim, conta amb la collaboració de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de la Universitat Politècnica de València, la Vicepresidència Segona i Conselleria d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica de la Generalita Valenciana a través de la Càtedra Habitatge, el Departament de Projectes Arquitectònics de la UPV i la Biblioteca Pública de València.