"Poesia i identitat..." es presenta a Barcelona

    • Data:24-02-2017
    • Hora:19:00
    • Barcelona
    "Poesia i identitat..." es presenta a Barcelona

    El passat 23 de febrer, la llibreria La Central de Barcelona va acollir la presentació del llibre Poesia i identitat. Formes de despersonalització en la lírica moderna, de Jordi Julià, publicat per la Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació.

    A més del director de la Institució i de l’autor, Jordi Julià, també participà en l’acte Jordi Llavina, poeta guardonat amb el Premi València, en aquest cas de poesia en valencià, l’any 2007 per Diari d’un setembrista, editada per l’editorial Bromera. El públic assistent va gaudir amb un diàleg al voltant del contingut del llibre i dels seus trets fonamentals i característics.

    El llibre parla de la importància de la “despersonalització” del poeta en el segle XX front a la importància del jo en la poesia del Romanticisme. L’autor pretén abocar llum a la problemàtica de la identitat en la poesia de l’últim segle. L’obra de Julià va ser la guanyadora del premi València d’Assaig que convocà, per primera vegada, la Institució Alfons el Magnànim en 2016.

    La importància de l’acte de presentació resideix en què Poesia i identitat s’ha convertit en la nova política de presentació dels llibres del Magnànim fora de la província València, amb actes ja celebrats a Alacant, Castelló i Barcelona. D’aquesta manera es continua avançant amb l’objectiu d’ampliar les fronteres de la Institució, buscant la promoció i la difusió dels llibres publicats pel Magnànim en els territoris del valencià i del castellà. Així ho deixà clar el director de la Institució, Vicent Flor, durant l’obertura de l’acte, on remarcà la importància d’aquesta presentació i de “continuar construint ponts de comunicació i col·laboració entre València i Catalunya”, un “corredor mediterrani cultural”.

    Jordi Julià i Garriga és una figura polifacètica. S’ha desenvolupat en el camp de la poesia i l’assaig, amb diverses publicacions, però també és professor agregat de la Universitat Autònoma de Barcelona i Secretari del Departament de Filologia Espanyola de la mateixa.

    Durant la seua trajectòria ha rebut diversos premis, especialment en l’àmbit poètic, des de l’any 1997 amb Els grills que no he matat fins el Premi Jocs florals 2005 i l’obra Hiverns suaus, a banda del Premi extraordinari del 150 aniversari dels mateixos Jocs Florals, al 2009, amb el poema Amor constant. A més a més, ha guanyat els premis Ciutat de Palma i Vicent Andrés Estellés de poesia.

    En el camp de l’assaig ha publicat més de 8 obres, quasi totes referents a l’anàlisi poètica. Li han sigut lliurats els premis Dámaso Alonso, d’investigació filològica, per La perspectiva contemporánea i l’internacional Ensayo Siglo XXI, atorgat a Mèxic amb el llibre La mirada de Paris. La seua última obra assagística premiada va ser Poesia i identitat. Formes de despersonalització de la lírica moderna.