Presentació: Punts de fuga. Pensar, crear, resistir
El pròxim dilluns 22 de maig a les 19:00 hores es presentarà el llibre Punts de fuga. Pensar, crear, resistir, de la Institució Alfons el Magnànim - Centre Valencià d'Estudis i d'Investigació.
L’acte comptarà amb la participació de Manuel Lillo (periodista, escriptor i editor) i de Enric Balaguer (assagista, professor Universitat d’Alacant i autor del llibre).
L’acte tindrà lloc a la Llibreria Pynchon (C/ Segura, 22 Alacant).
Els vint-i-un textos ací reunits formen un conjunt assagístic en l’àmbit de la reflexió humanística. Són meditacions i digressions que giren al voltant dels llibres, les obres plàstiques, les idees o l’escriptura. Tracten també fenòmens socioculturals a l’entorn d’una globalització i d’una digitalització com més va més aclaparadores en què els perills de la banalització i de la vulgaritat són terrenys proclius a la indigència anímica i intel·lectual. L’autor ens situa al bell mig de les xarxes socials, permanentment exposats al vaivé capriciós i aleatori de les fake news; sotmesos, massa sovint sense adonar-nos-en, a les mentides —així, en plural— que s’escampen arreu com una taca d’oli, enxampats com estem a les terres movedisses de la postveritat.
Amb una capacitat persuasiva i alhora elegant, l’autor d’aquest recull de petits assajos mira de dignificar l’ésser humà des d’una positura basada en la raó i en l’espiritualitat, sustentada en la bellesa i en l’art, formes d’expressió que ens singularitzen com a espècie. Ara com ara es fa peremptori incentivar el pensament crític i la creació, estratègies de resistència contra la banalitat, el conformisme i la colonització mental.
Enric Balaguer (el Castell de Guadalest, 1959) és professor de literatura de la Universitat d’Alacant i escriptor. Ha publicat llibres d’assaig com ara Paper reciclat (1995); Contra la modernitat i altres quimeres. Nou assaigs sobre el segle xx (2002), Premi Josep Vallverdú; Fulls de ruta (2002); La totalitat impossible (2006), Premi d’Assaig de la Generalitat Valenciana; La vulgaritat i altres tribulacions dels nostres dies (2010); Constel·lacions postmodernes (2015) i El desert i altres palpitacions del nou segle (2016). És també autor del dietari La casa que vull (2009), premi d’assaig Rovira i Virgili i Premi de la Crítica dels Escriptors Valencians (2010), i del llibre de relats El llibreter Mendel i altres relats (2022).