Presentació - Ruta gráfica
Presentació del llibre Ruta gráfica, coedició del Magnànim i Barlin Libros divendres 11 de març a les 19:30 hores, a la Biblioteca de La Petxina.
Moderat per la periodista Marta Rompete, hi participaran els autors de l'estudi Moy Santana i Antonio J. Albertos, l'editor del llibre Alberto Haller, els artistes i impresores Elisa Ayala i Armando Silvestre, la vicepresidenta de la Diputació de València M. Josep Amigó en representació del Magnànim, i la directora adjunta de l'IVAM Sonia Martínez.
A principis dels anys 80 va emergir a València una subcultura que, en el seu viatge des del més pur underground fins a la seua consolidació com a fenomen de masses, acabaria originant importants reverberacions a nivell nacional. Parlem d'això que a peu de carrer es va conéixer com bacalao.
Qüestions sociopolítiques d'àmplia envergadura van conformar un estigma que, durant dècades, condicionaria tot el relacionat amb aquest moviment fins al punt d'invisibilitzar, en molts casos, la riquesa i l’exuberància de les dinàmiques artístiques que va generar. Si bé formen part de l'imaginari col·lectiu els aspectes musicals, l'apartat gràfic del qual es va acompanyar ha romàs ocult en bona part… fins ara.
Ruta Gráfica. El diseño del sonido de València recupera tot aquest univers posant-lo en context i donant-li un valor fins ara descurat. Va ser la gènesi espontània d'una estètica particular que, esperonada pel torrent vital que va suposar la fi de la dictadura, va influir decididament sobre diverses generacions. Elisa Ayala, Paco Bascuñán, Quique Company, Sento Llobell, Ramón Marcos, Edu Marín, Pablo Mira, Paco Roca, Armando Silvestre… són només alguns dels artistes que desfilen per aquestes pàgines, responsables en bona part de posar imatge als anhels de llibertat d'aquella nit eterna.