Presentació: Solidaritat en temps de guerra i Salud y enfermedad tras las rejas durante la Guerra Civil

    • Data:18-12-2024
    • Hora:18:00
    • Lloc:Institut Interuniversitari López Piñero
    • Pl. de Cisneros, 4
    • València
    Presentació: Solidaritat en temps de guerra i Salud y enfermedad tras las rejas durante la Guerra Civil

    La Institució Alfons el Magnànim - Centre Valencià d'Estudis i d'Investigació es complau a convidar-vos a la presentació dels llibres “Salud y enfermedad tras las rejas durante la Guerra Civil. La asistencia sanitaria en las prisiones de Valencia capital de la República” de Xavier Garcia Ferrandis, i “Solidaritat en temps de guerra. Hospital Militar Internacional. Ontinyent 1937-1939” de Joan J. Torró Martínez.

    La presentació se celebrarà el pròxim dimecres 18 de desembre a les 18:00 hores, en l’Institut Interuniversitari López Piñero (Pl. de Cisneros, 4 València), i comptarà amb la participació del professor jubilat d’Història de la Medicina de la UV, Àlvar Martínez-Vidal, del professor de la Universitat de Zúric (Suïssa), Luis Manuel Calvo Salgado, i dels autors dels llibres, Xavier Garcia Ferrandis i Joan J. Torró Martínez.

    L'entrada serà gratuïta fins completar aforament.

    Solidaritat en temps de guerra

    Aquesta publicació valora aquesta iniciativa solidària i situa, des d’un vessant alhora local i global, la trajectòria de l’Hospital Militar Internacional d’Ontinyent en el conjunt de la sanitat militar durant la Guerra Civil i en relació amb la solidaritat antifeixista internacional davant de la no-intervenció de les potències occidentals. Així, en el llibre trobarem una conjugació de qüestions que van des dels enfrontaments polítics i ideològics a l’organització de l’atenció sanitària fins a l’exposició dels elements que permeten identificar els ferits i morts en aquest establiment.

    Joan Josep Torró Martínez (Ontinyent, 1964) és llicenciat i doctor en Pedagogia per la Universitat de València i treballa en l’Ajuntament d’Ontinyent com a educador social. Ha publicat Instrucció i cultura a Ontinyent durant la II República (1993) i El Col·legi Nacional de cecs. De Madrid a Ontinyent. 1936-1939 (2014). També ha publicat articles relacionats amb el període republicà al voltant de l’educació i la protecció a la infància en les revistes Almaig, Alba i Afers. Ha desenvolupat l’activitat docent com a professor associat en el Departament d’Educació Comparada i Història de l’Educació de la Universitat de València entre 2010 i 2014. Ha participat en diferents congressos, simpòsiums i jornades d’àmbit estatal i internacional presentant comunicacions al voltant de la història de l’educació, l’acció humanitària durant la Guerra Civil i la memòria democràtica.

    Salud y enfermedad tras las rejas durante la Guerra Civil

    En la present monografia l'autor aborda l'impacte de la contesa en el sistema penitenciari de la ciutat de València i la seua àrea d'influència durant la Guerra Civil.

    La situació de rereguarda de València durant el conflicte va fer que grans contingents de presoners foren traslladats a la ciutat i els seus voltants. Això va fer necessari augmentar l'univers carcerari mitjançant dues estratègies: la reorganització de les presons existents abans de l'esclat de la guerra i l'habilitació ad hoc de nous espais de reclusió en edificis confiscats.

    Xavier Garcia Ferrandis (València, 1974) és doctor en Medicina i Cirurgia per la Universitat de València. La seua trajectòria investigadora s'ha centrat en analitzar l'impacte que va tindre la Guerra Civil Espanyola (1936-1939) en els sistemes sanitaris. Ha publicat La introducció de l’anestèsia a la ciutat de València (Servei de Publicacions de l’Ajuntament de València, 2011) i L’assistència sanitària a la ciutat de València durant la Guerra Civil (PUV, 2015).

    És autor, així mateix, d'una desena de col·laboracions en obres col·lectives i de més d'una vintena d'articles publicats en revistes especialitzades en Història de la Medicina.