Presentació: Ventres sota custòdia
La Institució Alfons el Magnànim - Centre Valencià d'Estudis i d'Investigació es complau a convidar-vos a la presentació del llibre Ventres sota custòdia.Històries de l'esterilització forçosa a dones amb discapacitat de María Bonillo.
La presentació se celebrarà el pròxim dimarts 30 de maig a les 19:00 hores, en el Centre Cultural La Beneficència, i comptarà amb la participació de María Bonillo (autora del llibre), Guillermo López Garcia (director de col·lecció) i Vicent Marco (president de la Unió de Periodistes valencians).
L'entrada serà lliure i gratuïta fins a completar l'aforament.
Fins l’any 2020, a Espanya era legal esterilitzar dones amb discapacitat en contra de la seua voluntat. Aquest llibre indaga sobre els orígens d’aquesta pràctica, reconeguda globalment com un acte de violència, una forma de control social i, a voltes inclús, una tortura. Per què es va continuar permetent fins fa no res?
Aquestes planes son un relat que tracta de donar veu a víctimes doblement silenciades: per ser dones i per tindre una discapacitat, adultes a qui s'ha negat durant dècades de democràcia un dret fonamental bàsic com el de decidir sobre el seu propi cos.
Maria Bonillo Vidal (València, 1988) és periodista i comunicadora. Llicenciada en Periodisme per la Universitat de València, té un màster en Drets Humans i un altre en Professora de Secundària per la mateixa Universitat. En la redacció del diari Levante-EMV, va descobrir que el periodisme —i sobretot el local—, en contra de tot cinisme, ajuda a canviar la vida de persones amb drames reals. La cobertura de moviments socials, desnonaments, feminisme, desigualtats (entre elles, la que afecta la discapacitat), etc. han marcat la seua trajectòria professional.
En À Punt, va continuar cultivant la militància compromesa amb què entén l’ofici: una visió social que, al 2020, la va dur a presentar el tema silenciat de les esterilitzacions forçades a dones amb discapacitat a la beca d’investigació periodística Josep Torrent, de la Unió de Periodistes Valencians. Va escriure Ventres sota custòdia entre València i Cambridge (Regne Unit), on el seu treball en escoles de xiquetes i xiquets amb necessitats especials li va transformar la mirada per sempre.