"Vida quotidiana després del comunisme", amb Vitold Szablowski

    • Data:27-11-2019
    • Hora:19:00
    • Lloc:Col·legi Major Rector Peset
    • pl. Forn de Sant Nicolau, 4
    • València
    "Vida quotidiana després del comunisme", amb Vitold Szablowski

    El periodista polaco Vitold Szablowski protagonitzarà la sessió de Els Debats del Magnànim del pròxim 27 de novembre, que sota el títol Vida quotidiana després del comunisme se celebrarà, a les 19 hores, a la sala d'actes del Collegi Major Rector Peset (pl. Forn de Sant Nicolau, 4, València). Szabloswki, autor del llibre Los osos que bailan. Historias reales de gente que añora vivir bajo la tiranía, serà presentat pel també periodista Vicent Montagud. La conferència serà en anglés i els assistents disposaran de servei de traducció simultània al valencià. L'entrada serà lliure i gratuïta fins a completar l'aforament de la sala.


    Els óssos i la llibertat

    Durant centenars d'anys, els gitanos búlgars van entrenar óssos perquè ballaren, integrant-los en les seues famílies i portant-los de gira per les carreteres. A principis d'aquest segle, amb la caiguda del comunisme, es van veure obligats a alliberar-los en un refugi de vida silvestre. Però fins i tot hui, quan els óssos veuen a un humà, encara s'alcen sobre les seues potes posteriors per a ballar. Witold Szabłowski descobreix històries extraordinàries de persones en tota Europa de l'Est i a Cuba que, com els óssos ballarins de Bulgària, ara són lliures, però semblen nostàlgics de l'època en què no ho eren. Els seus relats fent autoestop a Kosovo mentre es declara la seua independència, discutint sobre Stalin amb les guies turístiques en el Museu de Stalin, dormint en l'Estació Victòria de Londres al costat d'una dona polonesa sense llar o portant en taxi a cubans que temen per la vida de Fidel Castro, ofereixen un fascinant retrat de l'agitació social i econòmica, i una mirada als desafiaments de la llibertat i la seducció dels Governs autoritaris. «En la meitat dels països d'Occident es fan promeses buides embolicades en paper brillant, com a caramels. I per aquests caramels la gent està encantada d'alçar-se sobre les seues potes posteriors i ballar».

    El deixeble de Kapuściński

    Witold Szabłowski (Ostrów Mazowiecka, Polònia, 1980). Guardonat periodista i escriptor polonés, Szabłowski es va graduar en el departament de Periodisme i Ciències Polítiques de la Universitat de Varsòvia i va viure i va estudiar durant un any a Turquia; per això gran part del seu treball periodístic tracta sobre temes turcs. Als vint-i-cinc anys era el reporter més jove del suplement setmanal del periòdic polonés Gazeta Wyborcza, on va cobrir històries internacionals en països com Cuba, Sud-àfrica i Islàndia. Els seus treballs sobre el problema dels immigrants illegals que acudeixen a la UE van guanyar el Premi de Periodisme del Parlament Europeu, i el seu reportatge sobre la massacre de polonesos a Ucraïna en 1943, que relata la destinació de les víctimes i testimonis de les massacres de polonesos en Volhynia entre 1943 i 1944, enfocat en les persones que, amb gran risc personal, van brindar ajuda als seus veïns polonesos o jueus, és considerat un dels millors informes sobre el tema i va guanyar el Premi Ryszard Kapuściński de l'Agència de Premsa Polonesa. El seu llibre sobre Turquia, The Assassin from Apricot City, va guanyar el Premi Beata Pawlak i un premi PEN, i va ser nominat per al Premi Nike, el més prestigiós de Polònia. Szabłowski també va guanyar el Premi Melchior Wańkowicz 2007 per la seua honesta documentació d'aspectes de la societat turca que no són àmpliament coneguts fora del país, i en 2008 va rebre una menció honorífica d'Amnistia Internacional pel seu informe sobre els homicidis d'honor turcs.

    Entrevista a Witold Szablowski