Arqueología industrial en Sagunto
Manuel Girona Rubio (Autor/autora) , José Vila Vicente (Autor/autora) , Evangelina Rodríguez Cuadros (Pròleg)
En poques ocasions es disposa de la possibilitat d'estudiar amb total claredat i abundant documentació la indústria, ja desapareguda, d'un poble. De la indústria que va ser la base i origen d'aquell poble, en aquest cas del nucli del Port de Sagunt, i que ara ha desaparegut substituïda per un altre entramat industrial de característiques ben diferents.
L'abundant material fotogràfic de les empreses, Companyia Minera de Sierra Menera, Companyia Siderúrgica del Mediterrani, unit a l'esplèndid arxiu de plànols existents, ha permès estudiar les característiques d'unes instal·lacions que, malgrat la seua proximitat en el temps, són ja historia.
Com manifesten els autors, aquest llibre pretén que quede memòria del gran complex miner-siderúrgic que un grup d'inversors bascos, dirigits en els seus inicis per Sota i Aznar i posteriorment pels homes d'AHV, van construir a Sagunt i que va ser l'origen del Port de Sagunt.
A través d'una àmplia col·lecció gràfica seleccionada entre milers de fotografies i plànols s'estudia tot el procés constructiu o d'instal·lació del ferrocarril econòmic Ojos Negros-Sagunt, de l'embarcador de mineral que més tard seria el seu magnífic port, dels tallers aglomerats, briquetes i nòduls, considerats com la causa primera de l'augment de mà d'obra fixa en la zona i, en conseqüència, de la necessitat de nous habitatges i d'instal·lacions de tot tipus (església, economat, escoles, camps d'esport, etcètera).
S'estudia també amb gran detall tota la instal·lació siderúrgica, coneguda inicialment com a Companyia Siderúrgica del Mediterrani. Podem veure així tot el procés de construcció de les diverses instal·lacions des dels forns de coc a les laminadores, passant pels forns alts i l'acereria, sense oblidar els grans parcs de minerals i carbons i les instal·lacions d'aprofitament de subproductes.
L'interès de l'empresa per vigilar la marxa dels treballs ha permès disposar de fotografies que mostren la construcció de qualsevol instal·lació des dels fonaments fins al seu acabat. Açò ha fet possible que puguem disposar no solament de les imatges de les instal·lacions i màquines acabades sinó també, en molts casos, d'allò que no estava a la vista i que explica realment la seua tècnica i funcionament.
En definitiva s'ha pretès mostrar gràficament amb amplis comentaris a cadascuna de les il·lustracions, i seguint una pauta cronològica, les instal·lacions, construccions i maquinària de l'extracció del mineral de ferro de les mines de Sierra Menera, fins als tallers d'acabat i emmagatzematge.
Moltes d'aquestes imatges resultaran familiars, quasi entranyables, per a algun lector. Els autors són conscients que són imatges encara vives en el record, però saben també que molt prompte vindran noves generacions que només a través d'aquest llibre, i uns altres similars que puguen sorgir, podran veure la indústria siderúrgica que hi havia al seu poble. Així, l'arqueologia industrial que dóna títol a aquest llibre es converteix en alguna cosa real en extraure de les profunditats d'un arxiu les imatges, dades tècniques i històriques que permeten deixar constància del nostre recent passat.
- Autor/autora
- Manuel Girona Rubio
- Autor/autora
- José Vila Vicente
- Pròleg
- Evangelina Rodríguez Cuadros
- Col·lecció
- Estudios Universitarios. Serie Mayor
- Matèria
- Arqueologia
- Idioma
- Castellà
- Editorial
- Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d'Estudis i d'Investigació
- EAN
- 9788478220342
- ISBN
- 978-84-7822-034-2
- Pàgines
- 222
- Ample
- 21 cm
- Alt
- 30 cm
- Edició
- 1
- Data de publicació
- 01-10-1991
- Número de la col·lecció
- 6
Llibres relacionats
Basas romanas de la Provincia Tarraconensis
Excavacions de València
Els romans a les terres valencianes
La necrópolis ibérica de La Oriola cerca de Amposta (Tarragona)
Cova de les dones. Millares (Valencia)
La necrópolis ibero-púnica de la Albufereta de Alicante
Sobre escultura y cerámica ilicitanas
Inscripciones Ibéricas del Museo de Prehistoria de Valencia
Coll del Moro. Yacimiento posthallstáttico