Colps de batall a l'Horta Nord
Història, tradició i noves tecnologies
Juan Bautista Tormos Capilla (Autor/autora)
Els aspectes sonors, musicals i acústics de les campanes de perfil tradicional valencià formen part inexorable de la nostra cultura, tradicions i patrimoni, i han convertit aquests instruments en un mitjà de comunicació indiscutible per al poble valencià des del segle xiii. Aquest llibre ens apropa als diferents sistemes de tracció de les nostres campanes: manual, electromecànic i sobretot els que depenen de les noves tecnologies digitals. De fet, aquesta obra té una doble aportació: ser la primera aproximació a les campanes de la comarca de l’Horta Nord de València i també la primera que s’ha endinsat en l’estudi dels seus mecanismes i accessoris. A més, ací s’estudien els diferents tipus de tocs (manuals i electromecànics) amb l’ajuda de fotografies inèdites, taules, gràfics, esquemes d’automatismes i pentagrames que de manera didàctica ens ensenyen la part rítmica, l’harmonia i l’acústica que s’origina a la sala de campanes de la històrica vila d’Albalat dels Sorells.
L’esmentada vila de l’Horta Nord és el centre neuràlgic del present treball de camp i d’investigació multidisciplinària que també ens acosta a la tradició de ventar els bronzes a les zones rurals: als campaners d’aquesta comarca, però sense negligir els que hi ha de cap a cap de la geografia valenciana i, fins i tot, en altres latituds espanyoles i europees. El present assaig il·lustrat és un testimoniatge privilegiat que es fa ressò de les nostres emocions, sentiments i identitat com a poble també en les primeres dècades del segle xxi.
Juan Bautista Tormos Capilla és professor tècnic de Formació Professional d’Instal·lacions Electrotècniques i titulat en Música per l’especialitat de Piano. Ha sigut pioner en l’ensenyament en valencià i anglés dins de l’FP, ponent del CEFIRE i coordinador de projectes Erasmus+, una acció formativa amb la qual va aconseguir el Premi Nacional al millor Tutor Europass en 2016. Les seues investigacions han anat dirigides al món de l’etnomusicologia i la imatgeria valenciana, principalment la del període de la postguerra. És autor de llibres com Estudi musicològic als Gojos del Santíssim Crist de les Ànimes (2006), un treball acadèmic que el va inspirar a l’hora de compondre la Marxa processional homònima (2007), Los Gozos al Santísimo Cristo de la Sed de Gaibiel: imagen, poesia y música (2009), Art sacre: imatges (2011), Tresors del patrimoni imatger montcadí (2012) i el monogràfic La imagen de san Vicente Ferrer de Vinalesa (2013).
A més, té publicats nombrosos articles sobre aquesta temàtica i també ha participat en títols com 101 hechos legendarios en la historia de Valencia (2013), 101 relatos de la publicidad antigua (2018), Símbolos: características, sentido y proyección (2019) i Tiempo e historia: identidad y manifestaciones (2020).
- Autor/autora
- Juan Bautista Tormos Capilla
- Col·lecció
- Estudis Comarcals
- Matèria
- Música i Dansa
- Idioma
- Valencià
- Editorial
- Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d'Estudis i d'Investigació
- EAN
- 9788478228799
- ISBN
- 978-84-7822-879-9
- Pàgines
- 340
- Ample
- 15 cm
- Alt
- 21 cm
- Edició
- 1
- Data de publicació
- 20-10-2021
- Número de la col·lecció
- 13
Ressenyes
Presenten la investigació sobre les campanes de l’Horta Nord
Juan Tormos publica el primer llibre sobre les campanes de l'Horta Nord
El Crist d’Albalat és de Francisco Teruel, de Jorge Pérez Zaera
Colps de batall a Sant Miquel dels Reis
La presentació del llibre ‘Colps de batall a l’Horta Nord’, un éxit en Albalat dels Sorells
Colps de batall a l’Horta Nord, un excepcional estudi que posa en solfa les nostres campanes, per Albert Ferrer Orts
Xarrada amb Juan Bautista Tormos, el campaner d'Albalat dels Sorells
Bibliotràiler
Llibres relacionats
Estellés als cors
Entre la música tradicional i el folklore
Cançons populars per a cor mixt
Música, tradició i patrimoni (2 volums)
Els guerrers de la festa
Música no comença amb la clau de sol
Els Basset: dolçainers i tabaleters
La música popular
Introducción y comentario a Hyperprism de Edgard Varèse
José Serrano (1873-1941)