El monstre

    Les presons de la Inquisició de València

    (Autor/autora) , (Disseny de la col·lecció) , (Disseny de la coberta)

    Pocs temes històrics com les presons de la Inquisició espanyola —institució a la qual Voltaire es referia com le monstre— projecten sobre nosaltres unes imatges tan definides. És real la idea que en tenim? Malgrat l’interés que puguen suscitar, han estat poc estudiades: a penes n’hi ha monografies històriques i ocupen un lloc marginal en les obres generals. 

    En aquest llibre, en un exercici de microhistòria, veurem en una llarga durada, des del segle xv fins a ben entrat el xix, el tribunal de la Inquisició i la societat valenciana a través de les presons: com són, qui les habita, què hi ocorre i, sobretot, quina finalitat té tota aquesta maquinària.

    Es tracta d’un relat sobre l’edifici mateix, un palau que, al llarg de tot el segle xvi, està en un procés continu de reforma i després coneix una llarga decadència. La detenció, els interrogatoris i la tortura conformen una fàbrica d’obtenció de la veritat mitjançant tècniques elaborades combinades amb violències inhumanes. En contrast amb l’organització moderna del Sant Ofici, el seu personal és corrupte i ineficaç; això, sumat a l’estat de les presons, suposa pèssimes condicions de vida dels captius —tot i que no tant com en altres presons de l’època—, malalties i morts, i, malgrat les aparences, permet la comunicació entre els presoners i amb l’exterior, i també evasions.

    És una reflexió sobre el fanatisme, la crueltat i el càstig, el poder i la repressió, i la presó.

     

    Albert Toldrà i Vilardell va estudiar Història a la Universitat de València, on també es va doctorar l’any 2007 amb la tesi Mestre Vicent ho diu per espantar. El més enllà medieval. Les seues recerques s’han orientat cap a diferents camps de la història cultural: la religiositat medieval i la predicació de sant Vicent Ferrer, i, d’altra banda, la Inquisició i la història de la dona i de la sexualitat.

    Ha publicat diversos articles i llibres de divulgació i d’investigació, entre ells Aprés la mort. Un viatge amb sant Vicent al més enllà medieval (2000, Premi Octubre), Asmodeu. Dona, dimoni i sexe a l’Edat Mitjana (2011, Premi Micalet), La carn. Cos i sexualitat a l’Edat Mitjana (2012), Per la reixeta. Sol·licitació sexual en confessió davant la Inquisició de València (1651-1819) (2017), El plaer de la carn. Sexe i temperament en la cultura medieval (2017, Premi València de la Institució Alfons el Magnànim) i Il·luses, santes, falsàries. Relats d’espiritualitat femenina heterodoxa perseguida per la Inquisició de València (1624-1808) (2018, Premi Ciutat de València de l’Ajuntament de València).

    Autor/autora
    Disseny de la col·lecció
    Disseny de la coberta
    Col·lecció
    Estudis Universitaris
    Matèria
    Història
    Idioma
    • Valencià
    Editorial
    Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d'Estudis i d'Investigació
    EAN
    9788478229024
    ISBN
    978-84-7822-902-4
    Pàgines
    304
    Ample
    12,5 cm
    Alt
    21,5 cm
    Edició
    1
    Data de publicació
    14-12-2021
    Número de la col·lecció
    178
    Tapa blana
    €17,00

    Llibres relacionats