Prensa desencadenada

    Del tardofranquismo valenciano a la libertad vigilada (1975-1980)

    (Autor/autora) , (Director de la col·lecció i pròleg) , (Disseny de la col·lecció) , (Disseny de la coberta) , (Maquetació)

    Prensa desencadenada presenta una selecció de notícies, cròniques i reportatges de Jesús Sanz Díaz, radiats o publicats entre els anys 1975 i 1980, textos de rellevància tant pel contingut com per la forma en què es van difondre i que hui han aconseguit l'estatus de document de la Història..

    Els textos (crònica o notícia, i reportatge, molts d'ells signats amb pseudònim), referents a moviments socials (obrer, llaurador, ciutadà, de professionals…), política, economia, cultura, medi ambient i societat en general, s'han agrupat en tres períodes; 1975, fins a la mort del Dictador, Novembre de 1975 a Juny de 1977 i Juny de 1977 a 1980.

    La procedència dels textos és variada ja que van ser emesos o impresos en Radio España Independiente, popularment coneguda com La Pirenaica, Mundo Obrero, Arreu, La Jaula, Cal Dir i Valencia Semanal.

    En definitiva, Prensa desencadenada. Del tardofranquismo valenciano a la libertad vigilada (1975-1980) constitueix un testimoniatge de primera mà de les lluites socials, polítiques i culturals que van jalonar els anys de la transició a la democràcia allunyat de convencionalismes i de transaccions amb l'oblit.

    Jesús Díaz Sanz (Conca, 1947), llicenciat en Filosofia, exerceix el periodisme des de mitjan anys 1970- Està especialitzat en les branques sociolaboral i política que ha desenvolupat durant la dictadura franquista en mitjans clandestins (Mundo Obrero, Radi o España Independiente, La Pirenaica…tots dos del Partit Comunista d'Espanya) i altres, en la recent democràcia espanyola Diario de Valencia, Agència Logos, Cal Dir, Valencia Semanal, Arreu, i diversos lustres en Ràdio Nacional d'Espanya (RTVE) com a informador parlamentari i polític. És autor de  El movimiento obrero en el País Valenciano (1939-1976) i La cara secreta de la política valenciana (de la predemocracia al estatut de Benicàssim).
    Ha sigut assessor de la Presidència del Consell Preautonòmic Valencià
    i responsable d'informació i relacions de la Mostra de Cinema del Mediterràni.
    Pres polític en diverses presons durant la dictadura per la seua militància antifranquista; cofundador de la Unió de Periodistes del País Valencià (UDPV); processament judicialment i absolt, ja en democràcia, per articles denunciant activitats d'ultradreta, i guardonat, al costat del col·lectiu de periodistes B. Pérez, amb el Premi Llibertat d'Expressió, atorgat per la UDPV. Ha exercit com a sindicalista de CC.OO. en diversos mitjans de comunicació. En l'actualitat realitza informes per a diverses organitzacions socials.

    Autor/autora
    Director de la col·lecció i pròleg
    Disseny de la col·lecció
    Disseny de la coberta
    Maquetació
    Col·lecció
    Papers de Premsa
    Matèria
    Periodisme
    Idioma
    • Castellà
    Editorial
    Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d'Estudis i d'Investigació
    EAN
    9788478229321
    ISBN
    978-84-7822-932-1
    Pàgines
    336
    Ample
    15 cm
    Alt
    21 cm
    Edició
    1
    Data de publicació
    01-12-2022
    Número de la col·lecció
    13
    Tapa blana
    €15,00

    Ressenyes

    • Jesús Sanz: cronista de la transición valenciana

      El diario

    Llibres relacionats