El Magnànim aprofundeix en la història de la Ribera
La Institució Alfons el Magnànim de la Diputació de València aprofundeix en la història de la Ribera, una de les comarques més poblades de la província. Arreplega en un volum que acaba de veure la llum les comunicacions presentades a la secció miscel·lània que es van presentar, baix el lema “La història al microscopi”, del 9 a l’11 de novembre de 2018 a Castelló dins la XVIII Assemblea d’Història de la Ribera.
La majoria se centren en un lloc concret, en una època determinada i en aspectes molt específics, com si l’ull de l’historiador, del geògraf o de l’arqueòleg mirara a través d’un microscopi: d’ací l’ús de l’objecte per posar títol a l’obra. Amb l’edició del volum es fa una aportació més al corpus historiogràfic constituït per les actes de les edicions anteriors, un conjunt d’inestimable valor que, juntament amb les monografies comarcals i locals, permet tenir un coneixement cada vegada més complet dels pobles de la Ribera.
A cura de Francesc Xavier Martí i Juan, el llibre recull vint treballs d’investigació a càrrec de vint-i-sis autores i autors, que s’endinsen en un ventall que contempla geografia, arqueologia, història, historiografia i patrimoni cultural, tant des de l’òptica més local –amb treballs focalitzats a Alzira, Antella, Benifaió, Benimodo, Carcaixent, Carlet, Corbera, Llombai, la Pobla Llarga i Sollana– fins a tractaments més amplis i generals de la comarca.