El Magnànim presenta en la Fira del Llibre la seua col·lecció de ciència per a tots els públics
· L'editorial de la Diputació de València promociona la col·lecció ‘Urània’, una sèrie de llibres de divulgació científica de fàcil comprensió dirigida per Vicent J. Martínez i recomanada per a qualsevol tipus de lector.
La Institució Alfons el Magnànim, editorial de la Diputació de València, ha presentat en la Fira del Llibre la col·lecció ‘Urània’, una sèrie de llibres de divulgació científica per a tots els públics dirigida per Vicent J. Martínez amb disseny a càrrec de Javier Pérez.
La col·lecció va nàixer al juliol de 2020 amb La frontera del cel, de Roberto Trotta, i suma ja set exemplars; l'últim, El universo a vista de pájaro, de Mariano Moles. La resta de títols són: Viatge al centre d'un forat negre, d'Iván Martí; Superior: el retorn de la ciència de la raça, d'Angela Saini; Astronauta: pioneras de la exploración espacial, d'Amelia Ortiz; Un planeta creatiu: com va començar la vida a la Terra i com la fabricarem en el laboratori, de Juli Peretó; i Historia de la tecnología a través de veinte objetos, de Pedro Ruiz-Castell.
Així, en la caseta 108 del recinte situat als Jardins de Vivers, la Institució Alfons el Magnànim ha presentat la col·lecció amb tres dels autors que han publicat en esta: Pedro Ruiz Castell, Amelia Ortiz i Mariano Moles. La vicepresidenta primera de la Diputació, Natàlia Enguix; el diputat de Cultura, Paco Teruel, i el director de la IAM, Enric Estrela, van acompanyar als autors en la presentació.
El diputat de Cultura va apuntar que la Institució Alfons el Magnànim “amplia la col·lecció ‘Urània’ amb un exemplar de Mariano Moles, que reflexiona amb ‘El universo a vista de pájaro’ sobre quina és la visió adequada per a apreciar el cosmos en el seu conjunt”. Així mateix, va assenyalar que l'editorial de la Diputació “continua amb el seu objectiu d'aproximar-se a la societat tractant temes d'interés general amb una perspectiva pensada per a tots els públics”.
‘El universo a vista de pájaro’
Quina és la perspectiva adequada per a apreciar l'univers en el seu conjunt? Mariano Moles analitza esta qüestió i comença el seu llibre considerant la idea d'univers i els principis assumits per a conéixer-ho. Així mateix, ressenya que “la llum, portadora del coneixement astrofísic, ha anat revelant la varietat i complexitat de l'univers, la realitat observada. En el costat teòric, és la gravetat la que cohesiona l'univers i permet elaboracions sobre la seua estructura. La teoria gravitatòria fixa el marc de la cosmologia i permet els models cosmològics”.
Moles arreplega també en les seues pàgines que “dades i teoria són la base del coneixement científic. Es detalla el model estàndard, amb els seus èxits explicatius, sense oblidar algunes tensions que apareixen en confrontar-ho amb dades. El que permet concloure que la cosmologia no està tancada”.
Mariano Moles
Mariano Moles Villamate, Binaced (Osca), és enginyer aeronàutic (Madrid) i doctor en ciències per la Universitat de París VI. Va ser membre del CNRS, codirector de l’Observatori de Calar Alto, astrònom de l'Observatori Astronòmic Nacional i professor d'investigació del CSIC en l'Institut d'Astrofísica d'Andalusia, del qual va ser director.
La seua investigació està centrada en cosmologia i astronomia extragalàctica, i ha realitzat més de 400 publicacions. Ha publicat dos llibres de divulgació, Claroscuro del universo i El jardín de las galaxias. Així mateix, va fundar a Terol el Centre d'Estudis de Física del Cosmos d'Aragó, amb l'Observatori Astrofísic de Javalambre, qualificat des de 2014 com a Instal·lació Científica i Tècnica Singular.
Moles és premi d'Investigació en Ciències Experimentals (Maimónides) de la Junta d'Andalusia en 2007 i Medalla d'Or de les Corts d'Aragó en 2009, i des de 2016 és director fundador del CEFCA i professor honorari de la Universitat de València, en el departament d'Astronomia i Astrofísica.