Conferència sobre l'esplendor de la Casa Tena de València
Durant la vesprada de dissabte 16 de març, Juan Bautista Tormos Capella donarà la conferència «Vicente Tena Fuster: el esplendor de la Casa Tena de València», organitzat per l'Hermandad de Nuestro Señor Jesús de la Desnudez de Medina de Rioseco.
La conferència tindrà lloc en el Casino de Recreo de Medina de Rioseco (Valladolid), al carrer Santa María núm. 8, a les 18.15 hores, en relació amb els actes de la pròxima Setmana Santa d'esta localitat.
Juan Bautista Tormos, autor del llibre La Casa Tena. Un segle d'imatgeria valenciana, publicat per la Institució Alfons el Magnànim – Centre Valencià d'Estudis i d'Investigació, dissertarà sobre el geni i la figura de l'escultor i imatger Vicente Tena Fuster, autor del pas processional homònim que té l'Hermandad esmentada des del 1910.
La conferència girarà al voltant del llibre La Casa Tena, un treball de recerca acurat i exhaustiu sobre la Casa Tena de València, des del començament d'este obrador, el més reconegut de València, vora 1880, fins a la riuada del Túria de 1957, que va provocar-ne el tancament definitiu.
El llibre conté informació relacionada amb la vida artística i quotidiana d'un taller dedicat a l'escultura, la imatgeria i l'artesania religiosa tallada en fusta policromada, una forma d'art sacre que arribaria a formar part de la cultura popular de la ciutat de València entre els segles xix i xx. Així mateix, este assaig il·lustrat aborda detalladament la nissaga de Vicente Tena en relació amb els aspectes estilístics i la catalogació de la seua obra: tres biografies estretament vinculades amb la plàstica figurativa i les arts decoratives, entre les quals sobreïx la protagonitzada per l'escultor Vicente Tena Fuster (1861-1946), mestre de la gúbia, coetani de Benlliure i company d'estudis de Sorolla.
És este un artista dedicat a la imatgeria que, gràcies a la seua afició per la fotografia, ens ha deixat un llegat gràfic insòlit i un bon grapat d'esbossos i dibuixos sense precedents que engrandiran la historiografia valenciana. També fon un home de negocis que arribà a formar part de la nova burgesia comercial valenciana de l'època participant activament en els esdeveniments i les efemèrides més importants de les primeres dècades del segle xx a la ciutat de València. També s'hi inclou un apèndix i un annex inèdits. És una obra que es convertirà en una font de consulta ineludible per a conéixer i entendre per què les talles policromades valencianes foren les més sol·licitades a Espanya des de la fi del segle xix fins a la postguerra.