Del Saler al Túria, abans del jardí
L’ETNO, Museu Valencià d’Etnologia, en col·laboració amb l’Ajuntament de València organitzen l’exposició «Abans del jardí», una aproximació etnogràfica a les relacions entre València i el seu riu abans de la transformació. Podrà visitar-se en el jardí del Túria mateix en l’edifici NaTúria (a l’altura del complex esportiu de la Petxina).
L’exposició és una vista al passat que ens mostra l’evolució de les relacions entre les persones i el mitjà que habiten, i com el nostre entorn quotidià està en canvi constant. Els jardins del Túria són un espai amb un valor urbanístic, social i patrimonial que ha evolucionat amb la ciutat des que s’obriren al públic.
En esta exposició, s’inclou el període arreplegat en el llibre Del Saler al Túria. Els primers moviments ciutadans que van dissenyar València, de Carles Dolç Soriano, editat per la Institució Alfons el Magnànim i l’editorial Pruna Llibres. L’arquitecte Carles Dolç fa una crònica rigorosa de les mobilitzacions del Saler i el Túria, dos iniciatives, que, malgrat ser diferents, estan entrellaçades i han quedat unides en la història dels moviments ciutadans de València.
La perspectiva actual ens permet destacar no només l’èxit que obtingueren en aquells moments, sinó sobretot el que han comportat per al bon disseny urbà de València i el benestar de la població. Els moviments ciutadans són una expressió d’idees i sentiments socials que formen part de les ciutats democràtiques i, en molts casos, han sigut decisius per a fer-les millors.