El llibre de la dansa valenciana que forma part del patrimoni cultural immaterial
La Institució Alfons el Magnànim – Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació acaba de publicar el llibre número 15 de la col·lecció «Estudis Comarcals»: Els guerrers de la festa. La dansa dels tornejants en la tradició valenciana, d’Enric Olivares i Oreto Trescolí.
El llibre explica minuciosament l’origen de la dansa dels tornejants i la seua evolució fins al dia de hui, amb referències als llocs on en consta l’existència i l’evolució o la desaparició al llarg del temps.
Relacionada amb la celebració de festejos civils i religiosos, la dansa del torneig s’escenificava de manera habitual des del segle xvii tant a la ciutat de València com en nombroses localitats valencianes. Desgraciadament, només en dos ha pogut perviure sense cap alteració fins als nostres dies: Morella i Algemesí.
Els tornejants d’Algemesí és una de les danses que es fan en les processons de la Mare de Déu de la Salut. És un tipus de dansa guerrera amb continguts cavallerescos i místics en el qual un grup de cavallers que juguen amb la gravetat al ritme de les tosques percussions d’un tambor demostren les seues destreses i habilitats.
A Morella (dansa dels torners), la història d’esta dansa és una de les més antigues de la Comunitat Valenciana. El seu origen sembla ser els antics tornejos i justes medievals que es feien per a divertir el poble. Els torners són un prodigi d’elegància senyorial; els seus moviments, a vegades lents i pausats, altres en canvi ràpids i impregnats d’una agilitat etèria, es rematen amb el salt, exercici brusc i imprevist en el qual el dansaire llança a l’alt el bastó d’aproximadament un metre anomenat vareta, amb el qual descriu evolucions contínues entre els dits o al voltant de la mà, el colze, el braç o el coll.
Són un dels referents del patrimoni valencià immaterial: no debades, la dansa forma part de la festa d’Algemesí, reconeguda patrimoni cultural immaterial per la UNESCO el 2011, i de les festes sexennals de Morella, guardonades a nivell estatal el 2019.
Afortunadament, els darrers anys, el ball del torneig s’ha recuperat en dos poblacions de la Ribera on existia una llarga tradició interrompuda durant dècades: en les festes dedicades a la Mare de Déu de Sales de Sueca i en l’entrà de la Mare de Déu del l’Oreto de l’Alcúdia. Així doncs, esta és una dansa que es recupera alhora que es configura com un element representatiu i identitari de la cultura festiva valenciana.
L’obra ens aproxima al coneixement d’un ball processional, el dels tornejants, combinant espai i temps, passat i present, no només a la comarca de la Ribera, sinó també en altres llocs del nostre país on els guerrers de la festa estan o van estar presents en algun moment.