El Magnànim du Rosa Torres a la Plaça del Llibre
La Institució Alfons el Magnànim – Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació presentarà, dins del programa de la Plaça del Llibre de València, el llibre Rosa Torres. La construcció d’un llenguatge, escrit pel crític Francesc Miralles.
La d’enguany és l’onzena edició de la Plaça del Llibre de València, que se celebrarà del 27 d’octubre a l’1 de novembre en el Jardí Botànic. Comptarà amb la participació de més de 50 editorials i una exposició de 3.000 títols a l’abast del públic visitant. L’esdeveniment proposarà més de 40 activitats dirigides a tots els públics: presentacions literàries, recitals poètics, taules redones, trobades amb autors, animacions infantils, teatre i concerts.
La presentació tindrà lloc diumenge que ve 29 d’octubre a les 12 hores en la Plaça del llibre (Jardí Botànic – Espai Font, carrer de Quart, 80, València), i comptarà amb la participació de Francesc Miralles (autor del llibre) i Rosa Torres (artista).
El llibre Rosa Torres. La construcció d’un llenguatge, editat pel Magnànim, és una obra de gran grandària i qualitat amb pàgines a tot color que permet obrir en panoràmic la història d’esta pintora valenciana mostrant les seues obres, els seus esbossos i els seus boscos perquè el lector comprenga la potència dels seus avanç, tècnica i història. És una biografia de Rosa Torres il·lustrada amb desenes de fotografies de la seua trajectòria artística i obra. Es fa un repàs a la seua vida i carrera a través d’un assaig biogràfic en el qual Francesc Miralles conta la història de l’artista que va crear el seu llenguatge i paisatge propis.
El llibre està dins de la col·lecció «Vides d’Art», dirigida per l’escriptor i professor de la Universitat de València Martí Domínguez, i amb el disseny de la col·lecció i la maquetació a càrrec del dissenyador valencià Eugenio Simó.
Rosa Torres és una de les personalitats més innovadores i suggestives de la plàstica valenciana actual, que l’ha consolidada com un dels valors més atraients de la pintura espanyola. Va sorgir els anys seixanta espentada per l’art pop; des del primer moment, va mostrar una forta personalitat en centrar la seua investigació en el llenguatge pictòric emprant de manera deliberada el paisatge o els quadres històrics per a no distraure la pretensió de la seua comesa. La seua producció artística ha anat evolucionant fins a aconseguir una proposta estètica personal i meditada que destaca per la simplificació de les formes i el color. L’estructura i el color són els punts d’anàlisi des dels quals s’ha desenvolupat una obra, fidel als seus començaments i passions, totalment renovadora.
Francesc Miralles (Tarragona, 1940) és crític i historiador de l’art. Ha escrit crítiques artístiques en la revista Destino i el diari La Vanguardia. És especialista en art català contemporani, ha escrit nombrosos estudis monogràfics d’artistes i ha comissariat unes quantes exposicions.