El Magnànim, entre les cent editorials espanyoles més ben valorades el 2022 i entre les dotze valencianes més prestigioses
El Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) ha fet públics els resultats dels Scholarly Publishers Indicators (SPI) de 2022, que són un sistema d’informació que ofereix indicadors i ferramentes relacionats amb les editorials científiques (espanyoles i estrangeres) o d’interés per a la investigació en l’àmbit de les Humanitats i les Ciències Socials.
Els SPI són un sistema que proporciona informació i indicadors de les editorials acadèmiques. En elaborar-los, el grup d’investigació ÍLIA (Grupo de Investigación sobre el Libro Académico) es proposa donar informació sòlida sobre editorials acadèmiques per a donar suport als processos d’avaluació de l’activitat científica; elaborar estudis sobre l’edició acadèmica espanyola que integre segells editorials xicotets, mitjans i grans, universitaris, comercials o privats, i institucionals; defendre el valor del llibre com a forma de producció científica; la diversitat bibliogràfica acadèmica, i el multilingüisme en la comunicació científica seguint la Iniciativa Hèlsinki i la investigació que es du a terme en la plataforma ES-CIENCIA.
Els Scholarly Publishers Indicators generen tres tipus d’indicadors diferents. El prestigi de les editorials s’obté mitjançant enquestes periòdiques a un segment de la comunitat acadèmica espanyola de les àrees de les Humanitats i les Ciències Socials; l’opinió de les persones acreditades com a catedràtiques d’universitat per l’ANECA marca la confecció d’estes llistes, i, finalment, l’especialització, apartat que mostra informació sobre el volum de producció de les editorials i les matèries de les seues publicacions. Mitjançant una anàlisi de les dades contingudes en DILVE (Distribuidor de Información del Libro en Venta), s’extrau la informació sobre les editorials i els seus catàlegs.
Els SPI mostren una sèrie de rànquings d’editorials basats en l’opinió d’experts i l’anàlisi dels processos editorials. Ofereix un rànquing general per a totes les àrees i rànquings especialitzats per disciplines; en este darrer estudi, situa dotze editorials valencianes entre les cent més prestigioses de l’estat. Entre les editorials més ben valorades per sectors (2022), es troben les quatre editorials universitàries públiques del territori valencià: Publicacions de la Universitat de València (PUV), Universitat Jaume I, Publicacions Universitat d’Alacant i Universitat Politècnica de València. Completen la presència d’editorials valencianes Pre-Textos, Naullibres (Edicions Culturals Valencianes), Delta Publicaciones, Institut Valencià d’Art Modern (IVAM), Editorial Afers, Institució Alfons el Magnànim i Edicions Tres i Quatre.
El 2022, la Institució Alfons el Magnànim – Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació va editar 67 publicacions noves entre 39 llibres propis del Magnànim (a més d’una reimpressió), 9 revistes, 11 coedicions amb altres editorials públiques i privades, i 9 col·laboracions, dades que suposen 1,3 publicacions per setmana. Estos resultats són possibles gràcies a la confiança depositada en nosaltres pels nostres autors i lectors. Gràcies.