El Magnànim publica la segona edició del llibre Indignas hijas de su Patria
En aquest gener 2024, la Institució Alfons el Magnànim - Centre Valencià d'Estudis i d'Investigació publica la segona edició del llibre Indignas hijas de su Patria. Crónicas del Patronato de Protección a la Mujer en el País Valencià després del bon acolliment de la primera. Una publicació que conta la història del Patronato de Protección a la Mujer, organisme creat en 1941 i dissolt en 1985.
Les autores del llibre, María Palau Galdón i Marta García Carbonell, són graduades en periodisme per la Universitat de València i van obtindre la Beca Josep Torrent de Periodisme d’Investigació 2021 atorgada per la Unió de Periodistes Valencians i la Institució Alfons el Magnànim.
El Patronato de Protección a la Mujer va perseguir «la dignificació moral de la dona» amb l'objectiu, almenys sobre el paper, de controlar i eliminar l'exercici de la prostitució clandestina de menors d'edat. No obstant això, es va erigir com un sistema de control sobre la població femenina que va tractar d'imposar un arquetip homologat de dona regit per la decència, la cautela i la castedat. Per a exercir la funció va desplegar una xarxa de centres reeducadors, formada per alguns establiments de creació pròpia i multitud de convents d'ordes religiosos femenins ja existents.
El text inclou, a més, entrevistes a historiadores que han dedicat part de la seua activitat investigadora a l'estudi del patronat o de les polítiques de repressió de gènere imposades pel règim franquista, i els testimonis personals de Consuelo García del Cid i Chelo Alfonso, totes dues internades en diversos dels reformatoris del patronat.
L'obra en aquesta nova reimpressió busca contribuir al procés de recuperació de la memòria entorn d'una de les institucions més longeves i desconegudes del franquisme, a través d'una revisió hemerogràfica i una àmplia labor de documentació arxivística.