El Magnànim publica una monografia de l'artista valencià exiliat a México Julián Martínez Sotos
La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació ha publicat una monografia de l'artista valencià exiliat a Mèxic Julián Martínez Sotos. Es tracta d'una obra del professor i crític d'art Miguel Cereceda titulada El escultor Julián Martínez Sotos y la retórica monumental del PRI en el México del s. XX. El llibre, el número 23 de la col·lecció Itineraris dirigida per Romà de la Calle, és un estudi de la trajectòria biogràfica i artística del citat escultor valencià exiliat a Mèxic. Julián Martínez Sotos va nàixer a València en 1921, on va viure fins a 1937, data en la qual se'n va anar a Mèxic fugint de la Guerra Civil espanyola.
Malgrat la trajectòria internacional i el prestigi com a escultor monumental d'aquest valencià, «és molt escassa la documentació i la bibliografia sobre el seu treball». El Magnànim pretén amb aquest llibre «omplir aquest buit».
La vida i obra de Martínez Sotos estan vinculades, d'una banda, al president Lázaro Cárdenas, qui va acollir a Mèxic a nombrosos exiliats espanyols, i per un altre, al president López Portillo, qui li va fer diversos encàrrecs d'escultures monumentals. Aquest escultor va arribar a ser l'artista responsable de la plasmació monumental del programa ideològic-polític del Mèxic dels anys setanta i huitanta del segle passat, on destaca la seua relació amb l'art oficialista del Partido Revolucionario Institucional (PRI). De fet, és artífex dels grans monuments eqüestres de Pancho Vila i Emiliano Zapata, i ha sigut també autor de les principals estàtues dels líders mexicans del PRI.
Martínez Sotos, a més de Mèxic, té estàtues i monuments als Estats Units (per exemple, una de J.F. Kennedy per a la Kennedy University de Califòrnia), Itàlia i Espanya.