El Magnànim reedita l'obra més personal del catedràtic de Filosofia Tobies Grimaltos

La Institució Alfons el Magnànim – Centre Valencià d'Estudis i d'*Investigació publica el llibre El solatge del temps de Tobies Grimaltos, dins de la col·lecció Moment Memorialística, dirigida per Xavier Serrra.
Han passat aproximadament catorze anys des que este llibre es va publicar per primera vegada. Moltes coses han canviat de llavors a ací, i la reescriptura de l'obra ha sigut anímicament dificultosa per a l'autor.
Grimaltos ha optat per no canviar ara el grau de protagonisme dels fets i moments que es compten, a pesar que, a vegades, no ha pogut véncer la temptació de fer algun aclariment en aquest sentit. En uns quaranta-dos capítols rememora els anys de la seua infantesa en un espai rural (Castelló, Ribera) dels anys 60. La família, el veïnat, el treball del pare, l'escola, els primers viatges... són estampes d'un món que prompte canviaria amb la modernització dels anys seixanta i que hui ens sembla molt llunyà i quasi mític. L'autor vol que es llija l'obra com un llibre de ficció, i no com a relats de fets reals. No com una autobiografia, sinó com un text literari sense importancia de l'exactitud de la narració.
La col·lecció Moment. Memorialística està adreçada a suscitar entre els escriptors actuals el conreu de la literatura memorialística i a donar a conéixer entre el públic obres d’este gènere —inèdites o publicades en altres llengües— produïdes per escriptors valencians o viatgers que visitaren el país.
La presentació del llibre tindrà lloc el 28 de març a les 19.30 hores en la INMAVI – Magatzem de Gil (carrer de Salvador Gil, Castelló, la Ribera Alta). Comptarà amb la presència de Paco Teruel, diputat de Cultura de la Diputació de València; Enric Estrela, director de la Institució Alfons el Magnànim; Xavier Serra, director de la col·lecció, i Tobies Grimaltos, autor del llibre.
Tobies Grimaltos és catedràtic de Filosofia de la Universitat de València jubilat. És autor de nombroses publicacions acadèmiques: articles, capítols de llibre i llibres, com Teoria del coneixement (amb J.L. Blasco, PUV, 1997), i Mentiras y engaños (amb Sergi Rosell, Cátedra, 2021). Ha publicat també assaigs adreçats a un públic més ampli, com Idees i paraules. Una filosofia de la vida qotidiana (PUV, 2008), Vista parcial (PUV, 2014), que fou Premi de la Crítica dels Escriptors Valencians de 2015, i Obvietats (o quasi). Filosofia necessària (PUV, 2021). També ha escrit llibres de divulgació com El joc de pensar (Bromera, 1998), i de caràcter autobiogràfic, com Quan em jubilaré (Bromera, 2018) i aquest, El solatge del temps.