El riu Vinalopó en nou investigacions
La Institució Alfons el Magnànim – Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació acaba de publicar El riu Vinalopó. Història i geografia al sud valencià (número 17 de la col·lecció «Estudis Comarcals»), una obra col·lectiva coordinada per l’historiador Tomàs Pérez Medina i escrita per geògrafs, historiadors, ambientòlegs, físics i sociòlegs que estableix ponts entre les desconnexions econòmiques, socials i ambientals d’esta via fluvial que travessa el sud valencià.
Este volum reuneix nou investigacions actuals sobre el riu Vinalopó. S’aborden problemes i reptes entre la complexa societat actual i la seua relació amb la natura: les dificultats per al drenatge de les aigües superficials en tota la conca alta, els contrastos climàtics marcats, l’interés i la utilització de les plantes barrelleres, la relació entre el marc estructural i l’endorreisme, la personalitat hidrològica i històrica i la sobreexplotació i contaminació de l’aigua, així com la gestió i l’ús del subministrament hídric. Totes estes visions fan patents les relacions i les desconnexions econòmiques, socials i ambientals del Vinalopó, un nom que només triomfarà per a tota la via fluvial a partir del segle xix amb el món global.
El volum està coordinat per Tomàs Pérez Medina, doctor en història i catedràtic d’Educació Secundària, que s’ha centrat en la història agrària valenciana dels segles xvi al xviii.
Els nou treballs del llibre estan escrites pels investigadors següents:
– María José García Hernandorena, doctora en Ciències Socials per la Universitat de València i antropòloga social, Beatriz Santamarina Campos, catedràtica d’Antropologia Social de la Universitat de València, i Alba Herrero Garcés, llicenciada en Ciències Ambientals i màster en Investigació Social Aplicada en el Medi Ambient, amb la investigació «Vinalopó: un model de desequilibri socioecosistèmic».
– Pablo Giménez Font, professor titular de Geografia Física en la Universitat d’Alacant, i Juan Antonio Marco Molina, catedràtic de Geografia Física de la Universitat d’Alacant, amb la investigació «El marc estructural i l’endorreisme».
– Joan Vicent Pérez Albero, mestre d’Educació Primària habilitat en el camp científic tecnològic i mestre de valencià, amb la investigació «Les plantes barrelleres. Un exemple d’aprofitament etnobotànic a les comarques del Vinalopó».
– Oriol Pérez Jiménez, graduat en Geografia i Medi Ambient, màster en Professorat d’Educació Secundària per la Universitat de València i màster en Gestió d’Àrees de Muntanya per la Universitat de Lleida, amb la investigació «Cartografia històrica del riu Vinalopó».
– Gabino Ponce Herrero, catedràtic de Geografia Humana de la Universitat d’Alacant, i Àngel Sánchez Pardo, tècnic i professor associat del departament d’Anàlisi Geogràfica Regional i Geografia Física de la Universitat d’Alacant, amb la investigació «La construcció del Vinalopó».
– Antonio J. Romero Pastor, professor d’Educació Secundària i professor associat del departament d’Anàlisi Geogràfica Regional i Geografia Física de la Universitat d’Alacant, amb la investigació «Dos projectes de Francisco Morell i Gómez a la conca del Vinalopó: el canal de l’Algar i el proveïment d’aigua potable a Novelda».
– Vicenç M. Rosselló, catedràtic emèrit de les universitats de Múrcia i de València, amb la investigació «El riu Vinalopó. Viatge amb un poc d’història i més geografia».
– Victòria Rosselló Botey, doctora en Física, responsable de la informació meteorològica en la Televisió Pública Valenciana (abans Canal 9, actualment À Punt) des de 1989, amb la investigació «Els climes de les valls del Vinalopó».
– Tomàs Pérez Medina, especialista en història agrària valenciana i catedràtic d’Educació Secundària, amb la investigació «Introducció. Un riu del Migjorn valencià».
En definitiva, s’ofereix als lectors una mirada renovada de les comarques del sud valencià per a contribuir a conéixer-les millor.