El sociòleg Joaquim Rius, nou director de la revista Debats

    • Data:04-03-2016
    El sociòleg Joaquim Rius, nou director de la revista Debats

    La revista renova a fons l’actual consell de redacció i comptarà amb un consell científic internacional.

    Joaquim Rius Ulldemolins, sociòleg de la Universitat de València, dirigirà la nova etapa de la revista Debats. El nomenament, aprovat hui pel consell d’administració de la Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i Investigació, editora de la publicació, a proposta del director de l’entitat, Vicent Flor, suposa un pas més en la profunda renovació d’estructures i de persones iniciada pel diputat de Cultura, Xavier Rius, per rellançar i potenciar l’activitat del Magnànim i recuperar el prestigi i el protagonisme perduts els últims anys.

    Rius Ulldemolins, doctor format acadèmicament a la Universitat Autònoma de Barcelona ia l’École des Hautes Études en Sciences Sociales de París, ha desenvolupat diferents investigacions al voltant dels models de polítiques culturals públiques i la seua relació amb el desenvolupament urbà. Una de les més recents ha analitzat comparativament les estratègies de la promoció urbana basades en grans contenidors culturals, els anomenats “elefants blancs” de l’arquitectura, a les ciutats de València i Barcelona.

    “L’objectiu és convertir Debats en una revista central en les reflexions més actuals en el camp intellectual i acadèmic del País Valencià i a través de collaboracions d’alt nivell internacional i estatal connectar els debats locals amb els debats globals”, ha explicat el diputat de Cultura, Xavier Rius (que tot i la coincidència del cognom no té cap relació familiar amb el sociòleg), per al qual “el repte és combinar l’excellència acadèmica i de rigor científic amb una major projecció i influència social, perquè Debats ha d’estar present a les grans discussions de la societat actual”.

    Instrument d’anàlisi

    En aquesta línia, Joaquim Rius assenyala que “la revista inclourà un ampli ventall de temàtiques de debat i anàlisi, però sempre lligades en torn de la cultura, el poder, la política, la identitat, el territori i el canvi social rellevants ací però amb intenció de convertir-se en un referent a nivell europeu i internacional. Abandonar la perspectiva exclusivament assagística i convertir-la en un instrument d’anàlisi de les problemàtiques emergents al voltant de la cultura i la societat contemporànies”.

    Per aconseguir aquests objectius, el nou director renovarà a fons l’actual consell de redacció per a fer-lo més operatiu i crearà un consell científic assessor amb professors de prestigi de la Universitat de València i també d’altres de l’Estat i internacionals. Ambdós consells combinaran persones amb un ancoratge a la realitat cultural i social valenciana, persones amb capacitat per detectar nous debats socials i persones amb experiència en gestió de revistes acadèmiques d’àmbit nacional i internacional.

    Pel que fa als continguts, el projecte és que cada número de la revista incloga un dossier monogràfic amb diferents articles al voltant d’un tema, una secció miscellània amb articles de recerca, entrevistes a persones destacades per la seua trajectòria i ressenyes de llibres, especialment sobre temes culturals, socials i polítics relacionats amb el País Valencià.