Els índexs de lectura dels espanyols es mantenen estables, enfront d'un terç que no llig mai
El Baròmetre d'Hàbits de la Lectura i Compra de Llibres a Espanya de 2023 presentà les seues dades aquest dimecres passat a la Biblioteca Nacional. Està elaborat per Conecta per a la Federación de Gremios de Editores de España amb el patrocini de CEDRO i en col·laboració amb el Ministerio de Cultura.
Les dades del Baròmetre d'Hàbits de Lectura i compra de llibres a Espanya 2023 revelen que els índexs de lectura espanyols de 2023 s'han mantingut en línies generals respecte a 2022.
Segons aquest estudi, el percentatge de persones que a Espanya van llegir llibres durant 2023 és del 68,3%, i que el percentatge d'aquells que lligen en el seu temps lliure per oci es va situar en el 64,1%, una xifra lleugerament inferior a la registrada en 2022. Un terç dels espanyols (35,9%) no llig en el seu temps lliure, el mateix que mai entra en una biblioteca o visita un museu.
L'estudi reflecteix també que persisteixen les diferències en índexs de lectura entre dones i homes, un 68,6% de lectores enfront del 59,3% de lectors. Les dones espanyoles lligen més que els homes, així com els que tenen estudis universitaris tenen més hàbit que els que compten amb estudis primaris o secundaris. En els diferents trams d'edat, els que més lligen són els joves entre 14 i 24 anys amb el 74%. Per part seua, els trams de 25 a 64 anys, i 65 i més anys, registren un 65,8% i 53,7%, respectivament.
La llibreria tradicional continua sent el principal canal de compra de llibres no de text triat pels espanyols, seguida d'internet i de les cadenes de llibreries. Internet se situa com el principal canal de compra entre els més joves representant el 55,6% de les compres dels llibres.
La lectura en suport digital amb el 30% no mostra variacions significatives respecte a anys anteriors, però si descendeix el percentatge dels quals paguen pels llibres digitals. L'E-Reader, la tauleta i l'ordinador són els dispositius més utilitzats en la lectura de llibres digitals, mentre que la lectura en el telèfon mòbil s'ha estabilitzat darrere de diversos anys de creixement. En canvi, el percentatge d'usuaris d'audiollibres es van triplicar en el període de 2018-23, un 6,9% de la població major de 14 anys els escolta. Destacant la major proporció en usuaris entre els 25 i 34 anys.
Quant a les biblioteques, només una de cada quatre persones majors de 14 anys (26%) han acudit a una en 2023. El 90,2% d'ells ho han fet a una pública, el 9,8% a una universitària i un altre 4,7% a escolars.
Totes les comunitats autònomes van registrar augments, només sis estan per damunt de la mitjana d'Espanya, Madrid (73,5%), Catalunya (68,2%), Navarra (68,1%), País Basc (67,8%) La Rioja (66,6%) i Aragó (64,3%). Les que tenen grans concentracions urbanes tenen major índex lector enfront d'aquelles més rurals.
La falta de temps continua sent el principal motiu per a no llegir, el 44,3% diuen no tindre temps, que ho dediquen a treballar, estudiar o a la família. El 31,1% responen que prefereixen emprar el seu temps en altres entreteniments com veure la televisió, sèries en plataformes de streaming o a pegar-se al mòbil.