Els llibres més venuts
La Veu dels Llibres publica esta setmana la llista dels llibres més venuts en la llibreria Ambra (Gandia). Entre els títols, trobem Canvi de rumb. Els fantàstics setanta (1975-1979), de Josep Piera Rubio.
Este és el segon volum de les memòries de Josep Piera després d’Els fantàstics setanta 1969‑1974. Constitueix un testimoniatge sobre el final del franquisme i els primers anys de la Transició, i recorda i analitza fets significatius tant de la política com de la literatura. Aborda cinc anys decisius amb canvis polítics, socials i culturals fonamentals. Piera reflexiona sobre el temps d’esperança que s’obri, l’entusiasme de la renovació escolar en les aules, els esforços culturals de jóvens inquiets i la reacció de les estructures de l’Estat i els mitjans de comunicació.
Apareixen molts noms de poetes, escriptors, periodistes, polítics, músics i cineastes de la València d’aquells anys. En un dels capítols, relata la seua discussió sobre poesia en una trobada amb Fuster, i ho fa amb un excel·lent estil literari. Són unes memòries que combinen l’evocació íntima i una lúcida crònica social d’aquells anys amb un alt valor historiogràfic.
Josep Piera (Beniopa, 1947) viu a la Drova (Barx) des de 1974. La seua trajectòria literària l’ha convertit en un dels autors més destacats de la literatura catalana contemporània. Com a poeta, va rebre el Premi Carles Riba amb El somriure de l’herba (1980); com a prosista, va guanyar el Josep Pla amb El Cingle Verd (1982), i, com a assagista, el Francesc Vallverdú amb El paradís dels paraules (1995). Ha cultivat també la prosa memorialística, la biografia literària i la traducció de poesia. Per la qualitat i la diversitat de la seua obra, ha rebut el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes.