Formació d'experts en la jornada sobre IA (Intel·ligència Artificial)

    • Data:18-05-2024
    Formació d'experts en la jornada sobre IA (Intel·ligència Artificial)

    Dijous passat, 16 de maig, la Unió de Periodistes Valencians i la Institució Alfons el Magnànim de la Diputació de València varen organitzar una jornada sobre IA que va comptar amb l'experiència i els experts de ValgrAI (Valencian Graduate School and Research Network of Artificial Intelligence).

    La jornada es va desenvolupar en horari de matí i vesprada en les instal·lacions del Col·legi Major Rector Peset. Va presentar l'acte Enric Estrela, director de la Institució Alfons el Magnànim, entitat coorganitzadora de la jornada.

    El curs volia oferir una formació pràctica i aplicable a les necessitats específiques dels periodistes, documentalistes i membres de la Unió de Periodistes Valencians perquè puguen entendre el rol transformador de l'IA a l'hora de generar contingut nou.

    Els professors que varen participar en el curs de formació van ser:

    Dr. Lorenzo Cotino: És catedràtic de Dret Constitucional de la Universitat de València i magistrat suplent del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana; doctor i llicenciat en Dret per la Universitat de València, màster en l'especialitat de drets fonamentals a Barcelona (ESADE), i llicenciat i diplomat d'estudis avançats en Ciències Polítiques (UNED). Ha rebut premis d'investigació nacionals i el premi extraordinari de doctorat. És professor convidat a Constança (Alemanya) des del 2004 i en unes quantes universitats colombianes, doctor honoris causa (2025) i professor honorari (2019) de la Universidad Católica de Cuenca (Equador).

    Dr. Rafael Berlanga: És catedràtic de la Universitat Jaume I (UJI) des del 2012, a la qual es va unir el 1992. Obtingué el doctorat en Física el 1996 en la Universitat de València. El 1997, cofundà el Grup de Bases de Coneixement Temporals, que ha liderat des de llavors. La seua investigació se centra en la integració, la gestió i l'anàlisi intel·ligent de dades no convencionals, principalment dades semiestructurades i textuals.

    Ana Cidad: És directora gerent de ValgrAI, enginyera de Telecomunicació, màster en Màrqueting i Comunicació i màster en Tecnologies, Xarxes i Sistemes de Telecomunicació. Compta amb més de 25 anys d'experiència professional treballant en unes quantes empreses privades, com Motorola, i instituts d'Investigació universitaris en el sector de les telecomunicacions, enginyeria del programari i intel·ligència artificial, com VRAIN, iTEAM i PROS, on ha treballat en la creació i el reconeixement dels tres instituts i com a responsable de gestió d'I+D i gerència dels tres.

    Manuel Herranz: És CEO i fundador de Pangeanic, una empresa especialitzada en solucions personalitzades d'IA i processament del llenguatge natural, especialment en el camp de la traducció i els assistents d'IA. Té una extensa formació acadèmica i professional i és llicenciat en Filologia Hispànica i Anglesa per la Universitat de Manchester, màster en Traducció per la Universitat de Salford i en Iniciativa Empresarial per la Sloan School of Management del MIT (Massachusetts Institute of Technology). En Pangeanic, Manuel s'ha centrat en el desenvolupament de tecnologies de programació neurolingüística per a proporcionar automatització de processos, dades per a l'IA i recuperació de coneixements. Els seus interessos professionals abasten una sèrie d'àrees que inclouen xarxes neuronals profundes, tecnologies adaptatives (GenAI), reconeixement de patrons, aprenentatge profund i NLU (Natural Language Understanding).

    Dr. Joan Vila Francés: És professor titular de la Universitat de València en el Departament d'Enginyeria Electrònica. Les seues línies d'investigació se centren sobretot en el desenvolupament de sistemes hardware d'adquisició d'imatge i processament digital i en l'anàlisi intel·ligent de dades. És enginyer tècnic de Telecomunicació i d'Enginyeria Electrònica, els dos títols amb matrícula d'honor, per la Universitat de València. El 2009, va rebre el grau de doctor en Enginyeria Electrònica en la mateixa universitat, on actualment ocupa el càrrec de professor associat de doctorat. La seua docència se centra en els sistemes digitals programables. Té habilitats en sistemes industrials i electrònica digital, computació, gestió de bases de dades i desenvolupament web, i tècniques de machine learning (aprenentatge automàtic) i data mining (mineria de dades).