La Beca de Periodisme d’Investigació Josep Torrent, sobre el cas Blasco
Dijous passat, 27 de juliol, es va presentar el llibre La madriguera. La trama de Cooperación del caso Blasco, de Sergi Tarín, editat per la Institució Alfons el Magnànim – Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació.
El llibre és el número 11 de la col·lecció «Periodisme», que dirigeix el professor de la Universitat de València Guillermo López, i és guanyador de la Beca de Periodisme d’Investigació Josep Torrent. Esta beca es creà per mitjà d’un conveni de col·laboració entre la Institució Alfons el Magnànim – Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació i la Unió de Periodistes Valencians (UPV) per a contribuir a complementar la iniciativa privada en un àmbit, el del periodisme d’investigació, en el qual la lògica de la immediatesa i l’actualitat a sovint dificulta un tractament més reflexiu d’alguns temes.
L’acte se celebrà en la llibreria Fan Set (Octubre CCC) i comptà amb la participació de l’autor i periodista Sergi Tarín acompanyat per Guillermo López, director de la col·lecció «Periodisme» del Magnànim, Vicent Marco, president de la Unió de Periodistes Valencians, Míriam Salmerón, advocada penalista, i Rafael Maurí, vicepresident de l’Observatori Ciutadà contra la Corrupció.
El llibre relata al detall, recolzat en l’extens sumari judicial i el testimoni dels implicats principals, com es va instal·lar i sobreviure la trama corrupta en les entranyes de la conselleria que dirigia Blasco entre els anys 2008 i 2011: una radiografia de la trama de corrupció de l’exconseller Rafael Blasco en l’anomenat cas Cooperació.
Rafael Blasco, conseller de Solidaritat i Ciutadania amb Francisco Camps de president, sostingué una trama de corrupció en el si de la Conselleria que permeté el desviament de quasi 5 milions d’euros destinats a 27 projectes de cooperació al desenvolupament en països empobrits. El que hauria d’haver-se dedicat a plans contra la sida a l’Àfrica o a la promoció de la sobirania alimentària a l’Amèrica Llatina serví per a comprar iots i apartaments de luxe a Miami.
Esta investigació periodística descriu com fou l’operació mediàtica i policial que va escapçar la trama, així com els dos judicis, de resultat dispar, que portaren Rafael Blasco i els principals capitostos de la xarxa a la presó. També explica minuciosament i des del terreny el frau en set projectes a la República Dominicana, mitjançant els quals es desviaren diners i que caracteritzen a la perfecció el modus operandi de la trama corrupta.
Sergi Tarín (València, 1978) es periodista i documentalista, ha treballat per a mitjans com Público (fins a la fi de l’edició en paper el 2012), El Periódico de Catalunya, Infolibre, La Marea, El Salto, elDiario.es, El Temps, L’Informatiu i Diari la Veu, entre altres. Els seus articles s’han orientat a la informació política, judicial i social. També ha format part de la plantilla d’InfoTV, amb la qual ha fet la gran majoria de la vintena de documentals que ha dirigit o codirigit. Una bona part d’estos documentals estan dedicats a temes històrics, especialment a la repressió franquista i la lluita per la memòria de les seues víctimes.