La Beneficència s'ompli de dolçainers en la presentació del llibre Entre la música tradicional i el folklore
El Centre Cultural la Beneficència acollí la presentació del llibre Entre la música tradicional i el folklore. Els dolçainers i tabaleters a la ciutat de València (1850-1930), de Pau Lluís Llorca i Ulzurrun de Asanza.
L'acte, organitzat per la Institució Alfons el Magnànim – Centre Valencià d'Estudis i d'Investigació dijous 6 de juny a les 19 hores, comptà amb la participació de Pau Lluís Llorca i Ulzurrun de Asanza (autor del llibre) i Xavier Richart (professor de dolçaina del conservatori José Iturbi).
La jornada estigué amenitzada per un grup de dolçainers durant l'entrada i l'eixida de la presentació.
Esta obra fa un recorregut per les dècades que van des de 1850 fins a 1930 per a comprendre tots els elements renovadors, l'impacte que tingueren en el treball dels dolçainers i el procés d'adaptació que hagueren de dur a terme i marcaria l'esdevenir de l'instrument fins als nostres dies.
El trànsit del segle xix al xx suposà per a la ciutat de València una sèrie de canvis i transformacions que modificarien per sempre la idiosincràsia dels seus habitants. La imposició de la mentalitat burgesa com a element integrador d'una nova consciència ciutadana derivà en la mudança d'uns ideals i unes maneres d'entendre el dia a dia dels habitants del Cap i Casal.
En este sentit, la cultura festiva quedà decisivament afectada per tota una sèrie de circumstàncies derivades d'esta metamorfosi política, social, econòmica i cultural, i la dolçaina i el tabal, com a elements indissolublement lligats al marc de les celebracions, no van quedar al marge.
L'aparició del folklore, la professionalització plena de l'ofici de dolçainer, la difusió de la figura del concertista, etc. són fenòmens que apareixen per primera vegada en este període i cal vincular a la situació global que vivia València.
Pau Lluís Llorca i Ulzurrun d'Asanza (València, 1978) és llicenciat en Història per la Universitat de València i grau professional de dolçaina pel Conservatori Municipal de Música José Iturbi. Dolçainer de professió i per herència familiar, està en actiu com a intèrpret des del 1987 i actualment imparteix docència en l'Escola Municipal de Tabal i Dolçaina d’Algemesí i l'Escola de Tabal i Dolçaina Russafa-fa de València.
En l'àmbit de la investigació, ha centrat el seu camp d'estudi en la música tradicional, sobretot en la relacionada amb la dolçaina i el tabal, i ha enfocat les seues anàlisis des del punt de vista de la història sociocultural.
És autor de nombrosos articles especialitzats, que tracten des de la relació del dolçainer amb la festa fins a l'anàlisi del repertori dels instruments, i esta és la seua primera monografia sobre el tema.