La IAM trau nous estudis de Sant Vicent Ferrer com a estadista, polític i predicador

    • Data:01-05-2014
    La IAM trau nous estudis de Sant Vicent Ferrer com a estadista, polític i predicador

    Sermons, de Vicent J. Escartí, San Vicente Ferrer. Palabra vivida, predicada y escrita i Bonifacio Ferrer, un valenciano muy poco conocido, d’Alfonso Esponera, Sant Vicent Ferrer en la historiografia, la literatura, l’hagiografia i l’espiritualitat al segle XV, d’A. Ferrando i Una corona, set aspirants. Casp 1412, de F. M. Gimeno.

    Tots aquests llibres es van presentar ahir en la Fira del Llibre en un acte literari moderat per Antoni Ferrando al qual va assistir el director de la IAM, Vicent Ribes.

    La Institució Alfons el Magnànim de la Diputació de València va tancar ahir la seua participació en la 49 Fira del Llibre de València amb una xarrada col·loqui sobre «Sant Vicent Ferrer i el Compromís de Casp».

    La cita literària, moderada per Antoni Ferrando, va congregar experts en la figura valenciana, com Vicent Josep Escartí, Alfonso Esponera i Francisco M. Gimeno, i va comptar també amb l’assistència del director de la IAM, Vicent Ribes.

    En el transcurs del col·loqui els estudiosos de l’excels personatge valencià van al·ludir a les seues respectives publicacions editades recentment per la Institució Alfons el Magnànim.

    Un valencià universal

    Ferrando va parlar sobre el seu Sant Vicent Ferrer en la historiografia, la literatura, l’hagiografia i l’espiritualitat al segle xv, editat en la col·lecció «Estudis Universitaris». En el seu estudi presenta el dominic com un dels valencians més universals que va ser una figura central en la història política, cultural i religiosa de l’occident europeu del segle xiv, un moment de grans canvis socials i de crisi profunda de l’estructura institucional i intel·lectual de l’Església llatina, ben reflectida en el denominat cisma d’Occident.

    Set aspirants per a una corona

    En esta mateixa col·lecció –«Estudis Universitaris»– ha sigut també publicat Una corona, set aspirants. Casp 1412, de Francisco M. Gimeno. El llibre aborda l’estat de la qüestió del Compromís de Casp, «una de les fites històriques més importants de la història de la Corona d’Aragó que ha donat lloc a interpretacions antagòniques tal com queda reflectit en els diferents posicionaments que ha suscitat al llarg dels últims temps», segons Gimeno.

    Sermons, Vicent Ferrer

    Durant la xarrada, Vicent Josep Escartí va fer referència al seu estudi sobre els sermons de sant Vicent Ferrer editat també per la Institució Alfons el Magnànim.

    La intensa i prolífica activitat momilètica de Vicente Ferrer –declarat sant per un papa també valencià, Calixt III– queda reflectida en el volum d’Escartí prologat per Vicent Martines amb glossari de Josep Enric Estrela.

    Dos germans rellevants al segle XIV

    Alfonso Esponera és l’autor de dues investigacions dedicades a sant Vicent Ferrer i al seu germà Bonifaci publicades ambdues en la col·lecció «Arxius i Documents» de la Institució Alfons el Magnànim.

    Els títols de les seues obres són: San Vicente Ferrer. Palabra vivida, predicada y escrita i Bonifacio Ferrer, un valenciano muy poco conocido. En elles, Esponera recorre la historiografia sobre ambdós personatges valencians referencials en la societat i la política internacionals del segle xiv.