La Plaça del Llibre aplega a Gandia, un festival literari en valencià amb més de trenta activitats programades

    • Data:17-03-2023
    La Plaça del Llibre aplega a Gandia, un festival literari en valencià amb més de trenta activitats programades

    La gran trobada de la literatura escrita en valencià se celebra per tercera vegada en la plaça del Rei Jaume I de Gandia del 30 de març al 2 d’abril. Més de quinze editorials participen en un programa complet d’activitats amb presentacions, tertúlies, contacontes, concerts i altres activitats infantils, i ofereixen una gran varietat d’activitats per a totes les edats i tots els gustos.

    La Plaça del Llibre compta amb una llibreria virtual amb el fi d’assegurar l’accés de tot el món als llibres en la nostra llengua.

    Dins d’este programa d’activitats, la Institució Alfons el Magnànim – Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació presentarà el llibre De la colla a la guenga. Memòries, xarxes i estratègies de l’emigració valenciana als Estats Units d’Amèrica durant el primer terç del segle xx, de María José Garcia Hernandorena. La presentació se celebrarà el diumenge 2 d’abril a les 18:30 hores en la plaça del Rei Jaume I i comptarà amb la participació de l’autora, María José Garcia Hernandorena, Teresa Morell (Universitat d’Alacant) i Albert Moncusí.

    L’emigració de valencians i valencianes als EUA les dos primeres dècades del segle xx i les seues conseqüències en la societat valenciana és uns dels fenòmens més desconeguts entre les diferents ciències socials. Este corrent migratori es va inserir dins d’uns fluxos més amplis i globals que portaren milers de persones cap al continent americà entre finals del segle xix i principis del xx. Els espanyols que varen triar els EUA com a destinació final no foren, dins d’este corrent, el grup més nombrós, però, entre ells, els valencians varen tindre un protagonisme que mereix ser destacat.

    Per a comprendre i valorar els seus efectes, hem d’allunyar-nos de les grans xifres, que no mostren l’impacte real que este èxode tingué en algunes comarques i pobles valencians, i cal abaixar l’anàlisi a una escala local i familiar.

    Des de la Marina Alta, el Comtat, la Safor o la Ribera Alta, usant una metodologia qualitativa i ferramentes com entrevistes biogràfiques i anàlisis de contingut de documents personals, havem reconstruït algunes de les xarxes migratòries que varen portar centenars de jornalers valencians a treballar en les fàbriques i foneries, en la construcció de vies i carreteres nord-americanes, i els efectes del seu retorn.

    Amb este treball, volem omplir un buit des d’una perspectiva antropològica i etnogràfica i seguir les seues petjades i la seua presència des del passat i en el present.

    No perdeu l’oportunitat d’assistir. Podeu consultar el web (https://placadelllibre.com/gandia/). Per a consultar les activitats del programa: programaplaçagandia.