La primera trobada de Club de Lectura tindrà a Raúl Rodríguez com a autor convidat de l'obra “Desinformació i poder”
La Institució Alfons el Magnànim organitza al gener, en col·laboració amb el Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de la Comunitat Valenciana (COBDCV) la primera trobada de Clubs de Lectura per a personal bibliotecari col·legiat al voltant del llibre Desinformació i poder.
L'activitat es realitzarà en línia el dimarts, 28 de gener de 2025 a les 11.00h, estarà coordinada per Carme Navarro i comptarà amb la participació de l'autor del llibre Raúl Rodríguez Ferrándiz. Fa falta inscripció prèvia i les places són limitades, que s'assignaran per ordre d'inscripció. Anar a la inscripció
La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d'Estudis i d'Investigació comença aquest nou projecte de club de lectura amb les biblioteques públiques per a donar a conéixer i difondre el seu fons a la societat i compartir el plaer per la lectura. Posa a la disposició dels clubs de lectura un lot de 24 exemplars i una guia de mediació lectora per a facilitar la tasca de la persona encarregada de conduir la sessió del club de lectura.
Els clubs de lectura són llocs de trobada i d'intercanvi d'experiències, on persones amb interessos molt diversos es reuneixen entorn de la literatura. Solen ser xarrades molt participatives i amenes on tots els assistents gaudeixen de la trobada, i són una oportunitat perquè aficionats a la lectura troben a gent amb la seua mateixa passió pels llibres per a comentar i enriquir-se.
Desinformació i poder (Premi València Alfons el Magnànim d’Assaig 2023)
Aquest llibre gira entorn de la relació entre desinformació i poder. Qui disposa d'una informació manté un poder sobre aquells que la ignoren; però quan la informació sembla accessible amb un sol clic, quan tot esdevé objecte de filtracions i compartir és la consigna, llavors el poder ja no recolza sobre la informació privilegiada: passa a exercir-se des del soroll confusionari, en un brou espés on els relats es disputen una atenció limitada i la veritat no és un horitzó estable per a confrontar-los, sinó un valor que cotitza en un mercat i que es privatitza, viralitza i monetitza, sense a penes relació amb els fets.
Aquest assaig representa, en suma, una breu introducció a la trumpologia, Cambridge Analytica i la propaganda computacional, el Pizzagate, la decadència de la saludable sàtira informativa, les estratègies de Wikileaks i Facebook i la cara oculta de la transparència, les conspiranoies que es van articular en una elaborada plandèmia, el magnetisme que exerceixen sobre nosaltres els rumors i les mentides més desmesurades, la vanitat digital que ens du a compartir compulsivament per un grapat de likes, els trols impostors i la metxa que incendia les xarxes amb elements racistes i sexistes per mitjà d'identitats falses......