La Revista Valenciana de Filologia va presentar el seu nou número en la Facultat de Filologia

    • Data:24-09-2024
    La Revista Valenciana de Filologia va presentar el seu nou número en la Facultat de Filologia

    Dilluns 23 de setembre es va presentar el número 8 de la Revista Valenciana de Filologia amb el dossier «Vicent Andrés Estellés, poeta valencià». L'acte, es va dur a terme a la sala de Graus Enric Valor – Facultat de Filologia, i va comptar amb la presència de Vicent J. Escartí, director de la Revista Valenciana de Filologia; Jordi Oviedo, coordinador del dossier; i el director del Magnànim, Enric Estrela.

    Aquest nou número de la Revista Valenciana de Filologia tracta de manera monogràfica sobre el nostre poeta contemporani més universal: Vicent Andrés Estellés, un referent indiscutible de les lletres valencianes vigent i en procés continu d'estudi, com bé mostra aquest exemplar de la revista.

    Per tot això, el dossier el configuren set treballs al voltant de la producció estellesiana coordinats pel professor de la Universitat de València Jordi Oviedo, especialista en el nostre autor. Així, un primer bloc d'articles s'inicia amb l'obra d'Estellés i les diverses formes i gèneres: l'ègloga, la tanka i la prosa, mentre que un segon planteja algunes de les diverses i nombroses possibilitats d'anàlisis. Tanca el dossier una aportació que proposa traslladar la dicció dels seus poemes a la llengua anglesa, amb l'objectiu de remarcar les possibilitats del llenguatge estellesiano a altres idiomes.

    La secció «Miscel·lània» s'ocupa de l'estudi dels clàssics –Bernat Metge / Ramon Llull, sant Vicent Ferrer–; de dos poetes contemporanis valencians –Leopold Trénor i Josep Bodria–; i de fer memòria de la Revista Valenciana de Filologia i l'Institut de Literatura i Estudis Filològics de la IAM durant els anys 1947 a 1985.

    D'altra banda l'entrevista versa, com no podia ser d'una altra manera, sobre l'obra literària d'Estellés.

    Per a acabar, el volum tanca el seu número d'enguany amb la ressenya de quatre llibres recents: Escrits valencians de Rafael Ferrer i Bigné, número 71 de la col·lecció «Biblioteca d’Autors Valencians» de la Institució Alfons el Magnànim; La Cartoixa de Portaceli (1272-2022), La memòria del rei a través de la imatge, i El convent de Corpus Christi de Vila-real.

    Autores / autors:

    Jordi Oviedo Seguer : La consolidació d’un clàssic de les lletres valencianes

    Ferran Carbó: Retall d’aquelles èglogues. L’«Ègloga III» de Vicent Andrés Estellés

    Jordi Oviedo Seguer: La tanka en la poesia de Vicent Andrés Estellés: tradició i innovació

    Aina Monferrer-Palmer : El gènere com a filtre de l’estil en la poesia de Vicent Andrés Estellés: anàlisi i seqüències didàctiques

    Elisa Tameni : El prosista desconegut. Memòries, dietaris de viatge i cròniques de Vicent Andrés Estellés

    Irene Mira-Navarro: L’Hotel París i la mirada poètica a l’obscenitat

    Jaume Subirana: Per a tota la mort. Estellés com a sant cultural

    Dominic Keown: Traducció dels poemes IX, XIII, XVII i XXI de L’Hotel París

    Julia Butiñá: Claus per al desxiframent de Lo somni. (I Llull s’hagué d’encriptar)

    Alma Capafons López: Anàlisi comparativa entre els sermons de sant Vicent Ferrer. De sent Jordi i el Panegíric de sant Jordi

    Víctor Pastor Banyuls: El poeta valencià Leopold Trénor Palavicino (1870-1937)

    Hèctor Sanchis Mollà: Apunts per a la reconstrucció biogràfica d’un renaixencista valencià: Josep Bodria i Roig (1842 – 1912)

    Santi Cortés Carreres: L’Institut de Literatura i Estudis Filològics de la Institució Alfons el Magnànim (1947-1985) i la Revista Valenciana de Filologia (primera època)

    Adrià Martí-Badia: Rafael Ferrer i Bigné. Escrits valencians

    Juanvi Fuertes Zapata: La cartoixa de Portaceli (1272-2022). Vuit segles de testimoni

    Jacob Mompó Navarro: La memòria del rei a través de la imatge

    Pilar Valor Moncho: El convento de Corpus Christi de Vila-real