L’esterilització forçosa de dones discapacitades, l’educació al País Valencià i el cas Blasco són les tres darreres publicacions del Magnànim amb la Beca Josep Torrent
La Beca Josep Torrent de Periodisme d’Investigació es creà per mitjà d’un conveni de col·laboració entre la Institució Alfons el Magnànim – Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació i la Unió de Periodistes Valencians (UPV); les dos institucions treballen cada any en la concessió.
Amb esta beca, es vol contribuir a complementar la iniciativa privada en un àmbit, el del periodisme d’investigació, en el qual la lògica de la immediatesa i l’actualitat dificulta a sovint un tractament més reflexiu d’alguns temes. La beca l’atorga un jurat nomenat exclusivament per l’UPV entre periodistes de prestigi reconegut i experiència en diferents mitjans i que garantisca la independència, la pluralitat i la qualitat periodística dels treballs.
Porta el nom de Josep Torrent com a homenatge i reconeixement al desaparegut periodista de l’Eliana Josep Torrent (1953-2016), membre destacat de la generació de periodistes que van créixer professionalment amb la Transició, la recuperació democràtica i l’autonomia.
La Beca Josep Torrent es concedeix anualment, i pot optar-hi qualsevol llicenciat en Periodisme o Comunicació Audiovisual, qualsevol periodista amb el carnet FAPE o el carnet de la Unió de Periodistes Valencians, i estudiants d’últim curs dels graus de Periodisme o Comunicació Audiovisual de qualsevol nacionalitat. Els treballs han de ser originals, inèdits i específics per a esta convocatòria, i respectar els llenguatges propis del periodisme.
La persona triada de l’obra guanyadora haurà de tindre disponibilitat per al projecte durant nou mesos des de la decisió de la beca i el seu treball serà editat pel Magnànim dins de la col·lecció «Periodisme».
Les tres darreres obres publicades pel Magnànim amb la Beca Josep Torrent són:
· Ventres sota custòdia, de Maria Bonillo Vidal
Estes pàgines són un relat que tracta de donar veu a víctimes doblement silenciades: per ser dones i per tindre una discapacitat, adultes a les quals s’ha negat durant dècades de democràcia un dret fonamental bàsic com el de decidir sobre el seu propi cos.
Maria Bonillo Vidal (València, 1988) és periodista i comunicadora i llicenciada en Periodisme per la Universitat de València, i té un màster en Drets Humans i un altre en Professora de Secundària per la mateixa universitat. En la redacció del diari Levante-EMV, descobrí que el periodisme —i sobretot el local—, en contra de tot cinisme, ajuda a canviar la vida de persones amb drames reals. La cobertura de moviments socials, desnonaments, feminisme, desigualtats (entre elles, la que afecta la discapacitat), etc. han marcat la seua trajectòria professional.
· El negoci dels aules, de Moisés Pérez Pascual
En esta investigació periodística, els lectors tenen l’oportunitat de fer un viatge a través d’una teranyina que va ser beneficiada en detriment de l’escola pública durant les dos dècades de governs conservadors en el territori valencià: un model educatiu assenyalat a més per fomentar la segregació social.
Moisés Pérez Pascual (Muro d’Alcoi, 1993) és periodista del setmanari El Temps, en el qual ha destacat per abordar temes actuals, com, per exemple, l’univers de l’extrema dreta, els drets lingüístics, les lluites pel territori, el joc polític valencià o els interessos empresarials que s’amaguen darrere de les privatitzacions dels serveis públics. Abans ha escrit en l’edició valenciana del periòdic digital elDiario.es i en el periòdic El Mundo, i ha col·laborat en la revista digital Ctxt.es. També ha exercit d’analista de l’actualitat en la ràdio i la televisió pública valenciana À Punt.
· La madriguera, de Sergi Tarín
Esta investigació periodística s’endinsa en el dia a dia de la Conselleria de Cooperació entre 2007 i 2011 i relata com fou l’operació mediàtica i policial que va escapçar la trama, així com els dos judicis, de resultat dispar, que portaren a Rafael Blasco i els principals capitostos de la xarxa a la presó. També explica minuciosament i des del terreny el frau en set projectes a la República Dominicana, mitjançant els quals es desviaren diners i que caracteritzen a la perfecció el modus operandi de la trama corrupta.
Sergi Tarín (València, 1978) es periodista i documentalista, ha treballat per a mitjans com Público (fins a la fi de l’edició en paper el 2012), El Periódico de Catalunya, Infolibre, La Marea, El Salto, elDiario.es, El Temps, L’Informatiu i Diari la Veu, entre altres. Els seus articles s’han orientat a la informació política, judicial i social. També ha format part de la plantilla d’InfoTV, amb la qual ha fet la gran majoria de la vintena de documentals que ha dirigit o codirigit. Una bona part d’estos documentals estan dedicats a temes històrics, especialment a la repressió franquista i la lluita per la memòria de les seues víctimes.