Miguel Ángel López-Egea inaugura la nova col·lecció «L’Instant. Fotografia»

La Institució Alfons el Magnànim inicia amb este volum una nova col·lecció, L’Instant. Fotografia», destinada a recuperar l'obra d'aquells fotògrafs professionals de diferents localitats que, a més de realitzar els encàrrecs habituals que els permetien anar fent, van sentir una vocació fotogràfica particular que els dirigia a plasmar tot tipus d'elements quotidians des de la sensibilitat d'una mirada pròpia.
És per això que amb la col·lecció «L’Instant» volem reivindicar i valorar fotògrafs que des de les diverses comarques i localitats han estat autors d'un corpus visual compacte i coherent, producte d'una sensibilitat i d'una qualitat tècnica i estètica capaç d'influir en la configuració del nostre imaginari col·lectiu.
En este volum, Miguel Ángel López-Egea. Tradició i modernitat a la Ribera Baixa, hem seleccionat un conjunt d'imatges del qual, entenem, configura el corpus més exitós i de major pes específic de l'obra de López-Egea.
També, potser, el més conegut i el de major difusió: el del cultiu de l'arròs a Sueca i de l'Albufera, un treball que sempre quedarà associat a este fotògraf.
En les fotografies del cultiu de l'arròs és on es percep aquella transició entre la tradició i la modernitat, ja que el pas de la dècada dels cinquanta als seixanta serà el moment en què el camp, en general, i el cultiu de l'arròs, en particular, experimentaran canvis que els dirigiran a la transformació més absoluta, deixant arrere les formes tradicionals que s'havien mantingut durant segles.
En l'admirable pulcritud i senzillesa de les fotografies de López-Egea, hi ha sempre una voluntat documental que ens acosta la quotidianitat d'aquells anys.
Les fotografies ens colpegen i ens emocionen, per la qual cosa s'han instal·lat, sense ni demanar-nos permís, en el més profund del nostre imaginari. La col·lecció fotogràfica que ens ha llegat el senyor López-Egea és un document impagable. Mai uns ulls havien mirat abans, tan atents, el poble.
Miguel Ángel López-Egea Martínez-Carrasco (Caravaca de la Cruz, 1906 - Sueca, 2002). Als onze anys, Miguel Ángel López-Egea entra d'aprenent en un estudi de fotografia del carrer de Sant Vicent de València i al mateix temps cursa estudis de dibuix artístic a l'Escola d'Artesans del carrer del Pintor *Sorolla. Completa la formació passant per altres dos estudis de fotografia de la ciutat i amb tan sols vint anys ja és encarregat de taller i operador de primera en l'estudi de José *Ara, al carrer de *Russafa.
Amb vint-i-tres anys, havent consolidat la seua formació, decideix establir-se pel seu compte i després de valorar fer-ho en diverses localitats, com per exemple Alzira o Xàtiva, acaba triant la ciutat de Sueca per a instal·lar-se, situant l'estudi al carrer del *Barrot, al costat de l'entrada d'artistes del Teatre Serrà, on retrata de franc els artistes que actuen per a usar-los com a reclam publicitari per a la clientela. Poc després, es casa amb la *suecana Alexandrina *Vilache, professora de música, amb la qual tindrà dos fills, Fernando i Miguel Ángel.
Com a fotògraf de premsa, col·labora en diferents publicacions i el 1948 és nomenat corresponsal de l'agència EFE i col·laborador gràfic de l'agència XIFRA.
Iniciada la dècada dels cinquanta del segle XX, López-Egea comença a rebre encàrrecs que li permeten viatjar, cambra en mà, per a realitzar diversos reportatges i, a partir de 1960, la Federació de Productors Arrossers, acabada de crear, li encomana o li compra les fotografies que realitza sobre el cultiu de l'arròs.
Amb la jubilació, el 1971, abandona la fotografia i se centra en col·laboracions periodístiques a la premsa local i el diari Las Provincias, de València.
L'any 1994, l'Ajuntament de Sueca el distingeix amb el títol de Fill Adoptiu i el 2001, un any abans del seu decés, edita el llibre *Imatges i *paraules de López-Egea *per a Sueca.
L'arxiu de López-Egea, mitjançant un conveni del 2013 entre els hereus del fotògraf i l'Ajuntament de Sueca, va ser digitalitzat i depositat en la secció local de la Biblioteca Municipal de Sueca per a posar-ho a la disposició de qui desitjara consultar-ho.