Nova col·lecció d’estudis de gènere i feminisme: Gènere
La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació llança una nova col·lecció d’estudis de gènere i feminisme, titulada “Gènere”, dins de la col·lecció general Estudis Universitaris, dirigida per la politòloga de la Universitat de València Rosa Roig. El primer número és Gènere i TIC. Fent i desfent gèneres i tecnologies, de la politòloga Núria Vergés. El llibre compta amb un pròleg d’Anabel Forte, directora de la càtedra de Bretxa Digital de Gènere de la Generalitat Valenciana i la Universitat de València i amb una introducció de Rosa Roig. El disseny de la col·lecció és de Félix Bella i el disseny i la il·lustració de la coberta de la il·lustradora Tania Vicedo.
La relació entre gènere i tecnologia i la majora masculina en les noves tecnologies
Quina relació té el gènere amb la tecnologia? Què en diuen els feminismes? Té gènere la tecnologia? Per què hi trobem més homes? Quines conseqüències té el seu domini? Per què ens convé que hi hagi més dones, persones LGTBIQ+ en les tecnologies? Com ho podem fer? Internet i les xarxes socials també tenen gènere? Poden ser feministes? I com podrien ser lliures de violències masclistes? Aquestes i d’altres preguntes troben respostes en aquest llibre sobre gèneres i tecnologies de la informació i la comunicació que arriba de la ma d’una de les principals acadèmiques i feministes de les tecnologies dels territoris de parla catalana.
Núria Vergés es pregunta en el llibre quina relació té el gènere amb la tecnologia i, encara més, si té gènere la tecnologia i conclou que encara sí que en té. Es pregunta per què en aquest sector econòmic hi ha més homes que dones i quines conseqüències té la majoria masculina en el sector
La relació entre gènere i tecnologia està en constant transformació i fa dècades que genera curiositat i interès des de l’acadèmia, les empreses, les polítiques públiques i els moviments feministes. Per a qualsevol persona interessada en les tecnologies, els estudis de gènere o els feminismes, aquest llibre resultarà aclaridor, inspirador i probablement generarà noves idees, solucions i preguntes.
També alerta sobre la discriminació de gènere estructural subtil i no subtil, que està present en cada cantó de les societats actuals, com denuncia la mateixa ONU any rere i any i recullen els mateixos Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030 i denúncia les “violències masclistes digitals” i analitza quins impactes en tenen.
D’altra banda, Vergés planteja quina ha de ser la resposta dels feminismes i les estratègies per incorporar més dones i més persones LGTBIQ+ en les tecnologies i fer-les més inclusives i amigables i inclou com a propostes moltes de les reivindicacions feministes tals com la disminució de les diferències salarials, la corresponsabilitat i la cura de les persones, el respecte dels temps privats de les persones treballadores, la flexibilització de les jornades i de les tasques i fins i tot l’oferiment de tasques variades, aplicades i amb sentit social.
Vergés aposta per feminitzar les tecnologies i alhora les societats digitals amb l’objectiu de fer desaparèixer o si més no mitigar la bretxa de gènere que existeix en el camp tecnològic.
Núria Vergés Bosch, es profesora agregada del Departamento de Sociología de la Universitat de Barcelona. Fue directora de la Unitat d’Igualtat de la misma universidad. Actualmente es directora general de Cures, Organització del Temps i Equitat en els Treballs del Departament d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya.