Recomanacions de la revista El Temps per a estes festes
La revista El Temps, setmanari de política i cultura, va publicar la setmana passada una llista amb els llibres que els redactors i companys de la revista recomanen per a regalar estes festes. Entre els títols, podem trobar dos llibres editats per la Institució Alfons el Magnànim – Centre Valencià d'Estudis i d'Investigació:
Un os al Marroc (Premi València de Novel·la Gràfica en Valencià 2021) de Lluc Silvestre Gil i Edgardo Carosia "Mr. Ed".
Un os al Marroc és la història real de Lluc Silvestre i de com el seu amor per la música i la gestió cultural el va portar a aprendre àrab per després desplaçar-se uns mesos al Marroc on va participar a l’organització del festival Visa for Music a Rabat. Al costat de Mr. Ed han creat una novel·la gràfica a mig camí en-tre un quadern de viatge, una guia cultural i un diari personal ple d’amor per l’aprenentatge i la lluita activa contra la burocràcia absurda a través del treball en equip i la comunicació.
El llibre és un diari interessant i divertit sobre com es crea un festival de música al Marroc. El relat en primera persona de Lluc Silvestre va molt més enllà: és un assaig amè sobre la música i la indústria musical, sobre la barreja sonora i cultural, i també és una reflexió necessària sobre els estereotips “no- saltres” i “els altres”. Tot això queda magistralment plasmat pels dibuixos de Mr. Ed, que converteixen Un os al Marroc en un desbordant calidoscopi gràfic.
El negoci de les aules. L'ensenyament privat i concertat al País Valencià, de Moisés Pérez Pascual
Afirmacions polítiques ultraconservadores, connexions amb espais tradicionalistes, propietaris amb empreses en territoris de baixos règims fiscals, defensa subterrània de les desigualtats socials, la influència de l’Església catòlica, patronals amb alliberats sufragats amb fons públics, lobbies civils amb enorme capacitat de mobilització i pressió política, cognoms aristocràtics, la petjada de grans prohoms empresarials... El negoci de l’ensenyament concertat i privat del País Valencià està conformat per una xarxa d’actors amb uns interessos ideològics i uns lligams econòmics que rarament són identificats quan intervenen en la discussió pública i mediàtica sobre l’educació. En aquesta recerca periodística, els lectors tenen l’oportunitat de fer un viatge a través d’una teranyina que va ser beneficiada en detriment de l’escola pública durant les dues dècades de governs dretans al territori valencià. Un model educatiu assenyalat, a més, per fomentar la segregació social.