Un os al Marroc guanya el Premi al Còmic Millor Editat 2022
La Institució Alfons el Magnànim – Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació s’ha fet amb el Premi al Còmic Millor Editat, que atorga la Conselleria d’Educació i Cultura, per l’obra Un os al Marroc. Esta obra és la guanyadora del Premi València de novel·la gràfica 2021, que concedeix la Institució Alfons el Magnànim, i està editada en col·laboració amb Andana Editorial.
És una obra biogràfica i el primer treball literari de Lluc Silvestre, que ha creat amb Mr. Ed, pseudònim artístic sota el qual s’oculta un comunicador visual que ha treballat com a il·lustrador i dissenyador en diferents campanyes de publicitat il·lustrant llibres, revistes i diaris a França, Espanya, Mèxic i l’Argentina. Els dos són els guanyadors del Premi València de novel·la gràfica 2021 per Un os al Marroc.
Un os al Marroc és la història real de Lluc Silvestre i de com el seu amor per la música i la gestió cultural el va portar a aprendre àrab per a després desplaçar-se uns mesos al Marroc, on va participar en l’organització del festival Visa for Music a Rabat. Ell i Mr. Ed creen una novel·la gràfica a mig camí entre un quadern de viatge, una guia cultural i un diari personal ple d’amor per l’aprenentatge i la lluita activa contra la burocràcia absurda a través del treball en equip i la comunicació.
Un os al Marroc és la novel·la gràfica perfecta per als que estiguen interessats en la gestió cultural i la música, gogen de la unió entre el còmic i altres arts com la música, el menjar, l’escriptura, els idiomes…, i vullguen aprendre sobre la multiculturalitat del nostre país i la comunicació a través de l’experiència personal del guionista.
Esta novel·la gràfica mostra el procés complet de l’organització i el desenvolupament del festival, amb la qual cosa els lectors que gogen habitualment d’estos esdeveniments poden conéixer les dificultats a què s’enfronten els organitzadors. També mostra una sèrie de valors culturals a tindre en compte en la realitat actual del nostre país: la diversitat de llengües i costums que fan que siguem un país ric i plural, però també com interactuar amb eixes diferències quan les desconeixem per no haver-les viscudes abans. A més, els capítols d’Un os al Marroc que es desenvolupen a Espanya doten de context la mirada més estesa sobre el Marroc, quelcom que lluita contra uns prejudicis que, a vegades, els lectors no som conscients que tenim.