València, única autonomia que ha tingut un increment en la publicació de llibres en 2023
Des de fa diversos anys, el sector del llibre no ha deixat de créixer, la venda de llibres va aconseguir l'any passat un creixement del 4% respecte a l'any anterior. Pel que fa a la facturació de 2023 va tindre un valor de més de 1.150 milions d'euros.
L'Informe elaborat per la Federació de Gremis d'Editors d'Espanya amb el patrocini de CEDRE i en col·laboració amb el Ministeri de Cultura que fa cada any, reflecteix que el percentatge de dones que dediquen el seu temps lliure a la lectura de llibres supera al dels homes en tots els trams d'edat. En termes generals, el 68,6% de les dones lligen llibres en el seu temps lliure enfront del 59,3% dels homes. Per Comunitats Autònomes, només 6 es troben per damunt de la mitjana d'Espanya que va aconseguir l'any passat a 64,1%, Madrid (73,5%), Catalunya (68,2%), Navarra (68,1%), País Basc (67,8%) La Rioja (66,6%) i Aragó (64,3%).
Respecte a la compra de llibres, el percentatge de la població espanyola que ha comprat algun llibre (no de text) durant l'últim any ha anat en augment des de 2012, i en 2023 la xifra se situa en un 53,2%.
La llibreria tradicional continua sent el principal canal de compra de llibres no de text triat pels espanyols amb un 45% en 2023, seguida d'internet amb un 26%, i les cadenes de llibreries amb un 13%.
La lectura en suport digital es manté entorn al 30%, no mostra variacions significatives respecte a anys anteriors. Els dispositius més utilitzats en la lectura de llibres digitals són l'E-*Reader amb un 11,8%, la tauleta amb un 9,7%, i l'ordinador amb un 9,7%.
La Comunitat valenciana ha sigut l'única autonomia que ha tingut un increment en la publicació de llibres en paper en 2023, passant de 3.491(en 2022) a 3.557 (títols diferents amb ISBN). Això és degut a la proliferació d'empreses de serveis editorials, que es dediquen a fer llibres, però no a vendre ni distribuir. Això demostra el bon moment en que es troba el sector del llibre.
Es tracta d'unes dades esperançadores del sector, en un ajust adaptat al seu nou marc amb excés de novetats editorials, que s'adeqüen a les necessitats del mercat.