Vuit llibres, les recomanacions del Magnànim per a estes festes
Ací et presentem una àmplia selecció de suggeriments de llibres per a llegir i regalar este Nadal. En la seua majoria, són novetats d'enguany, obres de distints temes per a gojar de les vacances.
Les recomanacions de la Institució Alfons el Magnànim Centre Valencià d'Estudis i d'Investigació per a estes festes:
Indignas hijas de su Patria. Crónicas del Patronato de Protección a la Mujer en el País Valencià, de María Palau Galdón i Marta García Carbonell
Aquesta és la història d'una de les institucions més antigues del franquisme, que va exercir un ferri control sobre les idees, les actituds, els comportaments i, sobretot, els cossos de milers de dones i xiquetes que es van atrevir a qüestionar les rígides normes de moralitat que els van ser imposades. També, la d'un organisme desconegut que va aconseguir sobreviure a la mort del dictador i va allargar l'agonia de moltes joves fins a ben entrada la democràcia.
Va obtindre la Beca Josep Torrent de Periodisme d’Investigació 2021 atorgada per la Unió de Periodistes Valencians i la Institució Alfons el Magnànim. Formaven part del jurat Guillermo López García, Lucas Marco Sánchez i Violeta Tena Barreda.
Emily Dickinson. Poemes 1850-1886, de Emily Dickinson
Emily Dickinson escriu una poesia independent dels romàntics i dels contemporanis, el seu és un estil molt lliure, amb una sintaxi i una puntuació peculiars, fa moltes el·lipsis, talla períodes amb guionets, utilitza les majúscules quan vol donar importància a una paraula, etc. Tanmateix en aquests versos de ritme admirable tot funciona al servei del poema, amb gran sentit de l’experimentació lèxica i de la ironia. És en els poemes curts, que són els més, on millor es constaten tots aquests efectes.
Després de la seua mort es publicaren un centenar de poemes, greument manipulats per a facilitar-ne la comprensió, i no fou fins l’any 1955 en què T. H. Johnson preparà tota la seua obra inèdita quan la poeta començà a llegir-se amb el reconeixement que es mereix. Aquesta traducció, que ha seguit la posterior edició completa feta per R. W. Franklin, fa accessible en les nostres lletres per primera vegada l’obra poètica d’Emily Dickinson de cap a cap. I sens dubte la lectura de la diversitat de tons i temes del món dickinsonià farà gaudir i valorar aquest extraordinari llegat de tres dècades de vida i poesia.
Prensa desencadenada. Del tardofranquismo valenciano a la libertad vigilada (1975-1980), de Jesús Sanz
Prensa desencadenada presenta una selecció de notícies, cròniques i reportatges de Jesús Sanz Díaz, radiats o publicats entre els anys 1975 i 1980, textos de rellevància tant pel contingut com per la forma en què es van difondre i que hui han aconseguit l'estatus de document de la Història..
Els textos (crònica o notícia, i reportatge, molts d'ells signats amb pseudònim), referents a moviments socials (obrer, llaurador, ciutadà, de professionals…), política, economia, cultura, medi ambient i societat en general, s'han agrupat en tres períodes; 1975, fins a la mort del Dictador, Novembre de 1975 a Juny de 1977 i Juny de 1977 a 1980.
En definitiva, constitueix un testimoniatge de primera mà de les lluites socials, polítiques i culturals que van jalonar els anys de la transició a la democràcia allunyat de convencionalismes i de transaccions amb l'oblit.
La immigració estrangera al País Valencià. Espills per a una societat diversa i canviant, de Albert Moncusí Ferré
Aquest llibre convida a aproximar-se a les migracions a través d’un seguit d’aspectes que permeten entendre algunes de les transformacions més importants de la societat valenciana. El perfil sociodemogràfic de la població immigrada i la seua evolució i l’aportació que representa a la societat valenciana; les polítiques de regulació de fluxos, de cooperació i de ciutadania; el treball, les condicions de vida, la salut i les desigualtats; la participació associativa i les relacions socials i la convivència; les creences, els valors i les pràctiques culturals i religioses, són aspectes que es tracten als diversos capítols del llibre. És una invitació a explorar com, a través de la immigració estrangera i a la manera com un calidoscopi ofereix imatges a través de diferents espills, la societat valenciana ha anat esdevenint plural i ha afrontat el repte de donar respostes i de fer adaptacions en el camí de construir una societat a la vegada diversa i cohesionada. Una invitació elaborada a partir de dades que ofereixen diversos organismes i d’estudis i lectures a partir de les quals, la lectora i el lector podrà aprofundir en els diversos aspectes que introdueix l’autor.
Mentiras monumentales. La guerra cultural sobre el pasado, Robert Bevan
A Mentiras monumentales. La guerra cultura sobre el pasado Bevan explora i revela les narratives que amenacen la nostra llibertat a l'hora de comprendre el món, i ofereix tota una sèrie de solucions per a combatre la manipulació a la qual com a societat i ciutadans estem exposats.
Es tracta d’un assaig sobre la destrucció de monuments emblemàtics, que obri un camp d'estudi nou en el marc de les guerres i la cultura. A més, ha estat triat com un dels millors llibres sobre arquitectura i disseny de 2022 pel Financial Times i ha servit de base per a un documental homònim guardonat en diferents festivals dels Estats Units.
Contes i narracions, de Sant Vicent Ferrer
Sant Vicent Ferrer és un personatge immens. En l’Europa a cavall dels segles XIV i XV va ser un referent a qui acudien tant reis, papes i ciutats, com gent humil i subalterna. Els uns li demanaven consells, els altres consol, en un temps convuls sacsejat per guerres, pestes i fams. Bona part de les seues experiències i del seu pensament ens han arribat a través dels Sermons. El caire doctrinal de les homilies ha dificultat la recepció del que, en realitat, és un artefacte literari formidable. Sant Vicent feia servir contes, narracions, faules i històries com a estratègia pedagògica i persuasiva. Ferran Garcia-Oliver els ha extret del conjunt del sermonari i ens ofereix alhora la versió original i una adaptació per facilitar-ne la lectura. Sant Vicent mereix àmplies audiències. Ple de gràcia i enginy, fascinava els oients i, avui dia, encara és capaç de commoure’ns. Les narracions ens submergeixen en els set pecats capitals de la tardor gòtica, presidits per la violència, la luxúria i la cobdícia, però també ens parlen de la necessitat de la pau i la solidaritat per a l’harmonia del món.
Canvi de rumb. Els fantàstics setanta (1975-1979), de Josep Piera
Amb la mort del dictador s’obrí un temps d’esperança. Els esforços culturals d’uns grups de joves inquiets semblava que finalment il·luminarien una societat lligada a una tradició de derrotes i renúncies. Hi havia col·lectius de mestres que s’aplicaven amb entusiasme a la renovació escolar. I poetes que se sentien cridats a crear un nou imaginari col·lectiu, a partir de paisatges oblidats i històries marginades. Per aturar aquests canvis, les capes socials que havien donat suport a la dictadura van fer ús de la propaganda demagògica i dels mecanismes de poder de l’Estat. Quatre dècades més tard, mentre el món viu els darrers mesos de la pandèmia, Josep Piera escriu unes memòries que són, alhora, una evocació íntima i una lúcida crònica social d’aquells anys.
Un planeta creatiu. Com va començar la vida a la Terra i com la fabricarem en el laboratorio, de Juli Peretó
La Terra ha estat habitada durant la major part de la seua existència planetària. El començament de la vida continua sent un enigma científic en els seus detalls, però tenim una diversitat de dades que ens permeten recrear com foren els primers passos des de la química inanimada a les primeres comunitats de cèl·lules primitives. La biologia sintètica contemporània persegueix demostrar el potencial de la química per a transformar-se en vida.
Aquest text exposa les principals explicacions científiques sobre l’emergència natural i la fabricació artificial de la vida, així com el desplegament de la complexitat biològica al llarg de quasi quatre mil milions d’anys. L’autor presenta, no sols les idees actuals i els seus antecedents històrics i filosòfics, sinó que ens aporta anècdotes i vivències de més de trenta anys d’estudi d’una qüestió científica tan fonamental com la de l’origen de la vida terrestre.