El Magnànim
LLIBRES COM TU
La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació (el Magnànim) és una entitat cultural de la Diputació de València amb més de setanta anys. La seua funció principal és la d’editorial pública de recerca i divulgació. Amb aquest fi, també organitza debats, conferències i congressos. El Magnànim té un fons editorial de més de 1.300 llibres i revistes i és el responsable de les edicions anuals dels Premis València, els més antics a València, des de la dècada dels cinquanta del segle XX, que compten amb jurats de qualitat i independents i tenen diferents modalitats, com assaig, narrativa, poesia o novel·la gràfica. També convoca els Premis València Nova per a menors de trenta-sis anys en aquestes quatre modalitats.
La línia editorial de l’etapa actual destaca per afavorir debats d’actualitat (pobresa i desigualtat, dona i gènere, populisme, etc.) i, a més a més, per una combinació de la valencianització i la internacionalització. Així, d’una banda, s’ha donat un nou impuls a la «Biblioteca d’Autors Valencians» editant les poesies completes de Marc Granell, Jaume Pérez Montaner, Josep Piera i Teresa Pascual, i el teatre complet de Manuel Molins, i prompte eixiran volums de l’assaig de Josep Iborra. D’una altra banda, s’han traduït llibres referencials de l’anglés, el francés i l’alemany al valencià i al castellà. Entre molts altres, cal destacar els llibres Karl Marx: il·lusió i grandesa, de Gareth Stedman Jones; El poble. Ascensió i caiguda de la classe obrera britànica (1910-2010), de Selina Todd, o Propaganda totalitària, de Siegfried Kracauer. Així mateix, s’han dut a terme col·laboracions per a promoure la internacionalització del patrimoni cultural dels valencians, com la traducció del Llibre dels fets de Jaume I a l’àrab, l’edició bilingüe valencià-castellà de la poesia completa d’Ausiàs March en la col·lecció «Letras Hispánicas» de l’editorial Cátedra o la traducció a l’italià d’una selecció de sermons de Sant Vicent Ferrer.
D’altra banda, el Magnànim, des de 2016, ha estat capdavanter en la producció editorial pública en valencià. Aproximadament dues terceres parts de les publicacions s’editen en valencià, amb la qual cosa és el primer període de la història de la institució en què és la llengua majoritària d’edició. També publica molts llibres en castellà i la revista Debats té una edició en valencià, una altra en castellà i una tercera en anglés.
Des de l’1 de gener de 2016 fins al 26 de març de 2021, el Magnànim ha editat directament 188 publicacions (158 llibres i 30 revistes). A més a més, ha fet 8 reimpressions. A aquesta gran producció, cal afegir 28 coedicions i 49 col·laboracions, la qual cosa fa un total de 265 publicacions en el període de cinc anys i tres mesos, dada que suposa (si descomptem el mes vacacional d’agost) més d’una publicació per setmana. Així, la producció exclusivament pròpia suposa el 70,9 % del total, les coedicions el 10,6 % i les col·laboracions el 18,5 %.
Les col·leccions de llibres del Magnànim són diverses. Actualment, el Magnànim compta amb un total de 25 col·leccions vives. Tenim col·leccions generalistes («Estudis Universitaris», «Arxius i Documents» i «Debats») i altres específiques: de pensament («Novatores» i «Pensament i Societat»), de ciències socials («Descobrim»), de divulgació científica («Urània»), d’història contemporània («Adés&Ara»), d’art («Itineraris», «Fonaments», «Formes Plàstiques» i «Vides d’Art»), de música («Partitures» i «Compendium Musicae»), i més de periodisme, memorialística, estudis comarcals, poesia, biografies, estudis clàssics, etc.
A més de llibres, el Magnànim edita dues revistes: Debats. Revista de cultura, poder i societat, que ja té cent trenta-nou números i actualment està indexada en sistemes d’avaluació prestigiosos com Scopus, CARHUS + 2014 i altres, i la nova etapa de la Revista Valenciana de Filologia, amb quatre números i uns consells de redacció i un comité científic renovats i de prestigi.
Com a entitat cultural, el Magnànim ha convertit València en un centre de debat de referència amb la presència de científics, filòsofs, humanistes i científics socials de rellevància estatal i internacional. En aquest sentit, s’han dut a terme activitats de caràcter intel·lectual amb personalitats com Axel Honneth, Michel Maffesoli, Enzo Traverso, Mona Eltahawy, Manuel Delgado, Remedios Zafra i molts altres. També ha participat en l’organització de congressos internacionals com «Reactionary nationalists, fascists and dictatorships», «El infierno de los perpetradores. Imágenes, relatos y conceptos» i «Sant Vicent Ferrer i el poble valencià».
A més a més, el Magnànim col·labora amb la Unió de Periodistes Valencians en les beques de periodisme d’investigació Josep Torrent i amb l’Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana per a la publicació de llibres i textos d’interés filològic i literari.